Κάμαλα Χάρις: Η Πολιτική Διαδρομή μιας Ιστορικής Υποψηφιότητας στις ΗΠΑ

Κάμαλα Χάρις: Η Πολιτική Διαδρομή μιας Ιστορικής Υποψηφιότητας στις ΗΠΑ

Αυτή η φράση-κλειδί «Μπορεί να είσαι η πρώτη αλλά πρόσεξε να μην είσαι η τελευταία» φαίνεται να χαρακτηρίζει τη ζωή και την καριέρα της Κάμαλα Χάρις. Δίδαγμα από τη μητέρα της, η οποία ήταν μια ακαδημαϊκός που ασχολήθηκε με την έρευνα κατά του καρκίνου, με καταγωγή από την Ινδία. Μετά το διαζύγιο από τον πατέρα της, οικονομολόγο από την Τζαμάικα, ανέλαβε μόνη της τη φροντίδα των δύο τους κοριτσιών στην Καλιφόρνια, κοντά στο Μπέρκλεϊ.

Η πολιτική ασχολία ήταν από την αρχή μέρος της ζωής της, καθώς η οικογένεια συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων. Σπούδασε νομικά και το 1990 ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος. Το 2003 εκλέχτηκε εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, το 2011 έγινε γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας και το 2016 γερουσιάστρια, καθιστώντας την την πρώτη μαύρη γυναίκα που κατέκτησε διαδοχικά αυτές τις θέσεις. Το 2020 έγινε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Χάρις είναι γνωστή για τη στήριξή της στον Μπάρακ Ομπάμα και έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο ως η πιο «γοητευτική γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ». Ωστόσο, στην τωρινή της υποψηφιότητα για πρόεδρος, το ερώτημα είναι αν η Αμερική βρίσκεται σε κατεύθυνση κεντροαριστεράς. Η υποψηφιότητά της έγινε κατόπιν της αποχώρησης του Μπάιντεν και συγκεντρώνει ενδιαφέρον όχι μόνο από Δημοκρατικούς, αλλά και από Ρεπουμπλικανούς που είναι αντίθετοι στην επανεκλογή του Τραμπ.

Η Χάρις προβάλλει μια πολιτική που στηρίζεται σε συναινέσεις, σε αντίθεση με τον Τραμπ, που εκπροσωπεί τη ρήξη. Αυτό αναδεικνύει τη δυναμική του λαϊκισμού, που προσφέρει απλές απαντήσεις σε περίπλοκα ζητήματα, οδηγώντας ένα κομμάτι του πληθυσμού προς τα δεξιά. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Χάρις περιλαμβάνουν το Μεταναστευτικό, την απώλεια θέσεων εργασίας και τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

Η προεδρία της Χάρις θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο της Αμερικής στην παγκόσμια σκηνή, αλλά ίσως να μην καταφέρει να γεφυρώσει τις έντονες διαφορές που υπάρχουν στην αμερικανική κοινωνία. Η εκλογική διαδικασία αναμένεται οριακή, με την οικονομία να παίζει σημαντικό ρόλο, αν και ιστορικά, οι ανησυχίες της μεσαίας τάξης τείνουν να την οδηγούν σε πιο ακραίες επιλογές. Θα αναδυθεί μια νέα πολιτική πρόταση αντίθετη στο status quo; Ο χρόνος θα δείξει αν η Κάμαλα Χάρις μπορεί να γίνει ο Ρούζβελτ της εποχής μας.

Πηγή: tanea.gr

More From Author

Ειρηνικές Προοπτικές για το Ισραήλ Μετά τον Πόλεμο κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ

Ειρηνικές Προοπτικές για το Ισραήλ Μετά τον Πόλεμο κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ

Η Δικαιοσύνη αλλάζει ρόλους στην υπόθεση της Novartis

Η Δικαιοσύνη αλλάζει ρόλους στην υπόθεση της Novartis