Στις 16 Οκτωβρίου, ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σκοτώθηκε από το ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Η επιβεβαίωση του θανάτου του έγινε την επόμενη ημέρα, προξενώντας αμέσως συζητήσεις σχετικά με τον πιθανό του διάδοχο στην ηγεσία της οργάνωσης. Ο Σινουάρ ήταν ηγετική φιγούρα της Χαμάς στη Γάζα και ανέλαβε τη θέση μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.
Μια πιθανή επιλογή για την αντικατάσταση του Σινουάρ είναι ο Μαχμούντ αλ-Ζαχάρ, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Χαμάς και κατέχει υψηλή θέση στην οργάνωση. Θεωρείται «πολεμοχαρής» και «κοινωνικά συντηρητικός», ενώ έχει επιβιώσει από απόπειρες δολοφονίας σε προηγούμενες περιόδους. Ο αλ-Ζαχάρ εξελέγη στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο το 2006 και έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών της Χαμάς.
Από την άλλη πλευρά, ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αδερφός του Γιαχία, αναφέρεται επίσης ως πιθανός διάδοχος. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η απόφαση να επιλεγεί θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας, καθώς ενδέχεται να συνεχίσει τη γραμμή του αδελφού του.
Ο Χαλίλ αλ-Χάγια εδρεύει στο Κατάρ και προέρχεται από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς. Έχει αναγνωριστεί για το ρόλο του στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός, με τις ΗΠΑ να τον θεωρούν παραδεκτό υποψήφιο. Υπήρξε κεντρική μορφή στις διαπραγματεύσεις του 2014 και πρόσφατα δήλωσε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να γίνει πολιτικό κόμμα υπό προϋποθέσεις.
Επιπλέον, δεν είναι σαφές αν ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατηγικός αξιωματούχος της Χαμάς, είναι ζωντανός. Ο Ντέιφ είναι γνωστός για τον ρόλο του στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και έχει κατηγορηθεί από το Ισραήλ για διάφορες επιθέσεις στο παρελθόν.
Ο Χάλεντ Μασάλ, πρώην γενικός ηγέτης της Χαμάς, βρίσκεται στην Τουρκία και παρά τη στήριξή του σε παλαιότερους αγώνες κατά του Άσαντ, θεωρείται απίθανη επιλογή για την ηγεσία της Χαμάς.
Πηγή: tanea.gr