Η εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας έχει φέρει πολλές αλλαγές στις ανθρώπινες σχέσεις, με τον ρομαντισμό και τον έρωτα να φαίνονται πιο επιθυμητοί από ποτέ. Πολλοί αναζητούν το ταίρι τους μέσα από πλατφόρμες γνωριμιών, όμως συχνά αγνοούν τους κινδύνους της διαδικτυακής απάτης. Οι απατεώνες έχουν βρει ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν αυτή την ανάγκη για συντροφικότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η deepfake τεχνολογία.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη «ρομαντική απάτη» στην Ασία, όπου απατεώνες «ψάρευαν» ανυποψίαστους άνδρες μέσω βιντεοκλήσεων. Αυτοί πίστευαν ότι συνομιλούσαν με μια πραγματική γυναίκα, ενώ στην πραγματικότητα είχαν πέσει θύματα μιας πολύ καλά οργανωμένης απάτης που τους κόστισε περισσότερο από 46 εκατομμύρια ευρώ. Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τη σύλληψη 27 ατόμων, οι οποίοι συνεργάζονταν για να εξαπατούν άνδρες από διάφορες χώρες, όπως η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη.
Οι δράστες ξεκινούσαν τις απάτες μέσω γραπτών μηνυμάτων που υποδύονταν ελκυστικές γυναίκες. Στην πορεία, καλλιεργούσαν μια αίσθηση οικειότητας τα θύματα, φτάνοντας μέχρι τον σχεδιασμό ενός κοινού μέλλοντος. Η συμμορία ήταν καλά οργανωμένη, με μέλη υπεύθυνα για διάφορα στάδια της απάτης, και χρησιμοποιούσε εκπαιδευτικά εγχειρίδια για να μάθει τα μέλη της πώς να εκμεταλλεύονται τα συναισθήματα των θυμάτων τους.
Στη διάρκεια της έρευνας, η αστυνομία ανακάλυψε περισσότερα από 100 κινητά τηλέφωνα, σχεδόν 24.000 ευρώ σε μετρητά και πολυτελή ρολόγια. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες ήταν μορφωμένοι, με πολλά άτομα να έχουν σπουδαστεί σε τομείς ψηφιακών μέσων και τεχνολογίας. Η συμμορία συνεργαζόταν και με εξωτερικούς ειδικούς της πληροφορικής για να κατασκευάσει ψεύτικες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, όπου τα θύματα έκαναν επενδύσεις.
Τα deepfakes, τα οποία είναι ψεύτικα βίντεο ή ήχοι που φαίνονται ρεαλιστικά, έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα «όπλα» των απατεώνων στην προσπάθειά τους να πείσουν τα ανυποψίαστα θύματα να τους παραδώσουν τα χρήματά τους. Αυτή η μορφή απάτης, που συχνά διευθύνεται από κινεζικές συμμορίες στη νοτιο-ανατολική Ασία, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αρχές, κυρίως στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι περιπτώσεις τέτοιων απάτης είναι αυξανόμενες.
Η τεχνολογία του deepfake, που εξελίσσεται ραγδαία, έχει δημιουργήσει μια παράνομη βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, εκμεταλλευόμενη την ευκολία με την οποία μπορεί να παραχθεί πειστικό περιεχόμενο, καθιστώντας την καταπολέμηση αυτών των απατών εξαιρετικά δύσκολη. Στην προσπάθεια να προστατευτούν, οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην παρασυρθούν από την ψευδαίσθηση του ρομαντισμού στις διαδικτυακές γνωριμίες.
Πηγή: tanea.gr