Νεότερες μελέτες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δείχνουν ότι οι μετανάστες υψηλής ειδίκευσης προσφέρουν σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη, σε αντίθεση με τους μετανάστες χαμηλής ειδίκευσης, που δεν έχουν την ίδια θετική επιρροή. Στις ΗΠΑ, το 44% των πολιτών πιστεύει ότι οι μετανάστες επιδεινώνουν τη φορολογική κατάσταση της χώρας, ενώ μόλις το 18% ισχυρίζεται ότι τη βελτιώνουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup το 2023.
Πρόσφατη μελέτη του Office for Budget Responsibility, που παρακολουθεί τις δαπάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε ότι οι μέσοι υψηλόμισθοι μετανάστες έχουν συμβάλλει καθαρά με 684.000 λίρες, ενώ οι μέσοι χαμηλόμισθοι μετανάστες παρουσίασαν αρνητική συνεισφορά ύψους 578.000 λιρών. Η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Madeleine Sumption, δήλωσε ότι „από καθαρά δημοσιονομική άποψη, δεν είναι ωφέλιμο να υπάρχει μετανάστευση σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας“.
Η πρόσφατη αύξηση των μεταναστών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, αν και η συμβολή τους είναι πιο θετική για τους εξειδικευμένους. Οι χαμηλής εκπαίδευσης μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων ζητούν άσυλο, αποτελεί σημαντικό ποσοστό των πρόσφατων αφίξεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ οι συνέπειες της παρουσίας τους αναμένονται αρνητικές για τα κρατικά και τοπικά ταμεία.
Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις ΗΠΑ, μετανάστες με γνώσεις κάτω από το γυμνάσιο θα λάβουν κατά μέσο όρο 109.000 δολάρια περισσότερα σε επιδόματα από όσα πληρώνουν σε φόρους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αντίθετα, η προσθήκη των εσόδων από την εργασία και το κεφάλαιο θα μπορούσε να αναδείξει το συνολικό οικονομικό όφελος που προέρχεται από τη μετανάστευση.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξήσει πρόσφατα τα κατώτατα όρια μισθών για βίζα εργασίας, προσπαθώντας να περιορίσει τη μετανάστευση με χαμηλούς μισθούς. Μια δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ διαπίστωσε ότι οι μη δυτικοί μετανάστες με πρωτοβάθμια εκπαίδευση κόστιζαν περίπου 360.000 ευρώ στο Ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι μη δυτικοί μετανάστες με μεταπτυχιακό είχαν θετική συνεισφορά 130.000 ευρώ.
Καθώς οι μετανάστες εντάσσονται στην αγορά εργασίας, αρχίζουν να συνεισφέρουν περισσότερους φόρους από όσους καταναλώνουν σε κρατικές υπηρεσίες. Δεν είναι μόνο οι άμεσοι φόροι που υπολογίζονται, αλλά και τα έσοδα από το κεφάλαιο, που συνεισφέρουν επίσης στη δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας. Οι εργοδότες πληρώνουν τους μετανάστες γιατί η εργασία τους προσθέτει αξία, γεγονός που οδηγεί σε φορολογία του εισοδήματος από το κεφάλαιο.
Συνεπώς, μια καλύτερα σχεδιασμένη μεταναστευτική πολιτική στις ΗΠΑ, που θα στοχεύει σε ένα πιο ισορροπημένο μείγμα υψηλής και χαμηλής ειδίκευσης, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και δημοσιονομικά οφέλη. Πηγή: tanea.gr