Ο Σεπτέμβριος του περασμένου έτους καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος στην ιστορία, με την παγκόσμια μέση θερμοκρασία να σημειώνει ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή η χρονιά φαίνεται ότι θα είναι σχεδόν σίγουρα η θερμότερη που έχει καταγραφεί από ποτέ. Το 2023 σημειώθηκε ως το θερμότερο έτος, και οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2024 θα επαναλάβει αυτή την τάση.
Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταστροφικές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις, εμφανίστηκαν παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Αυτά τα φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο συχνά και έντονα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αύξηση των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι υδρατμοί που συγκρατεί ο θερμότερος αέρας, καθώς και η μεγαλύτερη εξάτμιση των ωκεανών, συμβάλλουν στην ενίσχυση των βροχοπτώσεων και στην εκδήλωση καταστροφικών καταιγίδων.
Σύμφωνα με αναφορές της Σαμάνθα Μπέρτζες από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, ο Σεπτέμβριος παρουσίασε βροχοπτώσεις που ισοδυναμούν με αυτές που κανονικά καταγράφονται μέσα σε ένα μήνα, συγκεντρωμένες σε λίγες μόνο ημέρες. Οι τυφώνες Ελίν, Κράθον και οι καταιγίδες που έπληξαν διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ταϊβάν και η Ευρώπη, συνέβαλαν στη ζοφερή εικόνα της κλιματικής αλλαγής.
Η περίοδος από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2024 έχουν ήδη καταγραφεί ρεκόρ θερμοκρασίας, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι το έτος αυτό θα είναι ίσως το θερμότερο στην ιστορία. Δεκατέσσερις από τους τελευταίους 15 μήνες έχουν σημειώσει αυξήσεις θερμοκρασίας τουλάχιστον 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο από την προβιομηχανική εποχή, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες σχετικά με την αναγκαιότητα άμεσων δράσεων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διεθνείς προσπαθίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παραμένουν ανεπαρκείς, καθώς οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου είναι δύσκολο να επιτευχθούν αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει.
Πηγή: tanea.gr