Όσο οι ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφουν τη Λωρίδα της Γάζας και επεκτείνουν τις επιθέσεις τους στον νότιο Λίβανο, ο Παλαιστινιακός λαός στις περιοχές αυτές υποφέρει από μια σοβαρή οικονομική κρίση, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παλαιστινιακά εδάφη πλησιάζουν σε οικονομική ελεύθερη πτώση, εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης με διαστάσεις που δεν έχουν ξανασυμβεί.
Η έκθεση τονίζει ότι το Ισραήλ έχει εφαρμόσει ληστρικές πρακτικές απέναντι στα έσοδα της Παλαιστινιακής Αρχής, ζητώντας την ακύρωση των μονομερών αποφάσεων παρακράτησης των τελωνειακών εσόδων, απαραίτητων για την κάλυψη κρίσιμων δημοσιονομικών υποχρεώσεων, όπως μισθοί και κοινωνικές υπηρεσίες.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση 35% του πραγματικού ΑΕΠ για τα παλαιστινιακά εδάφη στο πρώτο τρίμηνο του 2024, με την κατάσταση στη Γάζα να είναι ακόμα πιο δραματική, όπου η οικονομία συρρικνώνεται κατά 86%. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί, και η οικονομική δραστηριότητα έχει σχεδόν μηδενιστεί, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς καμία πηγή εισοδήματος.
Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται από τον εκτοπισμό 1,9 εκατ. ανθρώπων, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης είναι τρομακτικές, με αναφορές για λιμό και υποσιτισμό. Οι ελλείψεις σε βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και ιατρικός εξοπλισμός, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων της Γάζας.
Στη Δυτική Όχθη, η οικονομία έχει επίσης υποστεί καίριο πλήγμα, με τη συρρίκνωση να φτάνει το 25% το ίδιο τρίμηνο. Οι τομείς της εμπορικής δραστηριότητας και των υπηρεσιών πλήττονται ιδιαίτερα, με την ανεργία να έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι ανθρώποι συνδέονται με την εκτενή ανθρωπιστική καταστροφή που εξελίσσεται.
Προβλέπεται επίσης ότι το χρηματοδοτικό κενό της Παλαιστινιακής Αρχής θα φτάσει τα 1,86 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2024, υπερδιπλάσιο από το έλλειμμα το 2023, ενώ οι συνεχείς δανειοδοτήσεις από εγχώριες τράπεζες δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζημιά. Εν μέρει, η κατάσταση βελτιώνεται με τις συνεισφορές της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες υποστηρίζουν βραχυπρόθεσμες επιχορηγήσεις.
Η οικονομία της Λωρίδας της Γάζας έχει καταρρεύσει, ιδίως στον αγροδιατροφικό τομέα, όπου οι ζημιές στις υποδομές έχουν καταστήσει την παραγωγή σχεδόν αδύνατη. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με το 15% του πληθυσμού να βιώνει συνθήκες που σχετίζονται με την πείνα.
Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει επίσης καταρρεύσει. Περισσότερα από 625.000 παιδιά στη Γάζα παραμένουν εκτός σχολείου από τις 7 Οκτωβρίου 2023, με τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μέτρα με σκοπό την ανοικοδόμηση και την υποστήριξή των παλαιστινιακών οικονομιών, σε αντίθεση με την καταστροφή που συμβαίνει διαρκώς.
Πηγή: tanea.gr