Τιμητικό βραβείο για τα 60 χρόνια προσφοράς στον παγκόσμιο κινηματογράφο έλαβε ο Κώστας Γαβράς στην 75η διοργάνωση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Αυγούστου στην Ελβετία.

«Έκαναν τον κινηματογράφο να χάσει όλη του τη μαγεία, κάτι που ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών κατά τη διάρκεια του κορονοϊού», είπε με θλίψη ο Έλληνας σκηνοθέτης λίγη ώρα πριν λάβει το τιμητικό του βραβείο για την προσφορά του στη μεγάλη οθόνη.

Ο Κώστας Γαβράς ετοιμάζει όμως και σειρά για την τηλεόραση και για τη δημιουργία της συνεργάζεται με τον Γάλλο μυθιστοριογράφο Marc Levy όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien και αναμεταδίδει η elpais.com. Η σειρά θα αφορά σε μια ομάδα χάκερ που προσπαθεί να υπερασπιστεί τον κόσμο και τη δημοκρατία από έναν δικτάτορα. «Είναι απλώς μια προσπάθεια. Πρώτα πρέπει να λύσω το ερώτημα αν μια μια σειρά μπορεί να γίνει Τέχνη, αντίστοιχη του κινηματογράφου. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζω ότι αυτές οι πλατφόρμες έχουν την ικανότητα να προσεγγίσουν χιλιάδες και εκατομμύρια ανθρώπους. Και, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι θεατές δεν έχουν σχεδόν καθόλου κινηματογραφικές αίθουσες να πάνε, αυτή η φόρμουλα είναι ίσως μια καλή εναλλακτική. Πρώτα όμως πρέπει να βρω την απάντηση στην ερώτησή μου», επισημαίνει ο Κώστας Γαβράς.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο θα προβάλλει τις δύο πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες του Κώστα Γαβρά. Το ντεμπούτο του, The Rails of Crime (1965) που είναι μια κλασική ιστορία μυστηρίου που διαδραματίζεται σε ένα τρένο, στο στυλ των μυθιστορημάτων της Αγκάθα Κρίστι και των γαλλικών αστυνομικών ταινιών και το πολεμικό φιλμ «Un home de trop» (1967) που είναι η δεύτερη ταινία του.

Πηγή: newsbeast.gr