«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που ξεκινά σήμερα για 121.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερμαρκετ σε πρώτη φάση, είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας. Είναι μια μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο, διότι είναι η καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου» επεσήμανε την Παρασκευή (1/7) ο Κωστής Χατζηδάκης.

Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής της Κάρτας από σήμερα 1η Ιουλίου στους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισκέφθηκε σήμερα το πρωί σούπερμαρκετ στο κέντρο της Αθήνας. Παρακολούθησε τον τρόπο λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας και συνομίλησε με εργαζόμενους, οι οποίοι για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν την Κάρτα τους το πρωί, κατά την έναρξη του ωραρίου εργασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνεται στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myErgani app, η οποία διατίθεται για συσκευές με λειτουργικό σύστημα android και iOS. Επίσης, διατίθεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή CardScanner app, η οποία «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζομένου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία και διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία έναρξης και λήξης της εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται από σήμερα σε όλες τις τράπεζες, καθώς και στα σούπερμαρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Ψηφιακή κάρτα

«Θα καταγράφεται η άφιξη και η αποχώρηση του εργαζομένου από τη δουλειά σε πραγματικό χρόνο»

«Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα καταγράφεται η άφιξη και η αποχώρηση του εργαζομένου από τη δουλειά σε πραγματικό χρόνο και έτσι κανείς πια δεν θα μπορεί να κλέβει τις ώρες εργασίας» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Τα 8ωρα δεν θα μπορούν να δηλώνονται ως 4ωρα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επεκτείνουμε το μέτρο αυτό στο σύνολο της αγοράς εργασίας και στις μεγάλες και στις μεσαίες και στις μικρές επιχειρήσεις. Είναι ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστεύουμε μια κοινωνική πολιτική στην πράξη» συμπλήρωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ψηφιακή κάρτα

«Ο κόσμος δεν θέλει μεγάλα λόγια, διακηρύξεις και συνθήματα, θέλει συγκεκριμένο μετρήσιμο έργο»

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει αυτό το μέτρο. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Είμαστε αποφασισμένοι να το προχωρήσουμε και του χρόνου τέτοιο καιρό να έχει εφαρμοστεί και σε άλλους κλάδους, όπως οι εταιρείες σεκιούριτι, η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ, ο τουρισμός και η εστίαση, που είναι κλάδοι με μεγαλύτερη παραβατικότητα. Είμαστε δεσμευμένοι να προχωρήσουμε μπροστά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κόσμος δεν θέλει μεγάλα λόγια, διακηρύξεις και συνθήματα, θέλει συγκεκριμένο μετρήσιμο έργο. Αυτό είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και, γι’ αυτό τον λόγο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, τη Γενική Γραμματέα, Άννα Στρατινάκη, τον Γενικό Διευθυντή, Κωνσταντίνο Αγραπιδά και όλους εκείνους που συνετέλεσαν, ώστε αυτό το δύσκολο τεχνικά έργο να γίνει πράξη» ανέφερε ο υπουργός.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη επεσήμανε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Μια μεγάλη ευχή στη ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων να είναι καλοτάξιδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Δίπλα στους εργαζόμενους. Θεμελιώνεται ίσως το σημαντικότερο “όπλο” απέναντι στην παραβατικότητα, το οποίο θα βοηθήσει την Επιθεώρηση Εργασίας στο έργο της αποφασιστικά. Θα βοηθήσει ταυτόχρονα όμως και τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Το μέτρο αγκαλιάστηκε.

Το υπουργείο Εργασίας ευχαριστεί το σύνολο των επιχειρήσεων που σήμερα είναι στην πρώτη φάση λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, δηλαδή τα σούπερμαρκετ και τις τράπεζες, εργοδότες και εργαζόμενους.

Ήταν ίσως το πιο δύσκολο εγχείρημα το οποίο έχει γίνει πραγματικότητα, δύσκολο από άποψη επιχειρησιακή, θεσμική, αλλά και σε επίπεδο πληροφορικής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο υπουργείο, σε όλα τα στελέχη του, στον Γενικό Διευθυντή Πληροφορικής, στον Γενικό Διευθυντή Εργασίας και δεν θα παραλείψω φυσικά να αναφέρω την αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο υπουργός μας κάθισε στο πλάι μας όλο αυτό το διάστημα, διότι ήταν ίσως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δύσκολα έργα που έχουν γίνει και αυτό ένεκα της ζωντανής εφαρμογής αναμετάδοσης δεδομένων στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, το πιο σημαντικό στοιχείο όλης αυτής της διαδικασίας.

Άρα, λοιπόν, όπως ακριβώς το είχε πει ο πρωθυπουργός, ήδη εδώ και έναν χρόνο, αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Ο εργαζόμενος έχει ένα ακαταμάχητο “όπλο” στα χέρια του απέναντι στην παραβατικότητα και τον νόθο ανταγωνισμό, που δημιουργείται, όταν υπάρχουν παραβατικά συστήματα στο πεδίο της αγοράς εργασίας».

Πηγή: newsbeast.gr