Μαθητές και μαθήτριες από το δημοτικό σχολείο Πευκοχωρίου δείχνουν την αγάπη τους στη μικρή Σμαράγδα, ένα κορίτσι 10 ετών που διαγνώστηκε πρόσφατα με λευχαιμία, μαζεύοντας χρήματα ώστε να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας της μαθήτριας και μετακίνησης της οικογένειάς της. Με τα λίγα λεφτά που τους περισσεύουν καθημερινά από το κυλικείο, οι μαθητές αποφάσισαν να γεμίσουν έναν κουμπαρά, που έστησαν στη τάξη τους για τη Σμαράγδα.

Με τη συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείο στο Πευκοχώρι, οι κουμπαράδες μπήκαν σε κάθε τάξη, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τη συμμαθήτριά τους, αλλά και να μάθουν τη σημασία της αλληλοβοήθειας.

Αυτή η ιδέα, που ξεκίνησε από μια τάξη του σχολείου, άρχισε να επεκτείνεται. Έτσι, πολλοί κουμπαράδες έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία του Πευκοχωρίου στη Χαλκιδική, αλλά και σε χωριά της ευρύτερης περιοχής. «Εμείς ξεκινήσαμε σε τοπικό επίπεδο ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πευκοχωρίου», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκ μέρους του Συλλόγου, η Μαρία Λιάκου. Τώρα πια, κάποιος μπορεί να βρει έναν κουμπαρά σε σχολεία, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φροντιστήρια, βιβλιοπωλεία και ΚΔΑΠ. Η κ. Λιάκου συνεχίζει λέγοντας πως από τη στιγμή που το θέμα γνωστοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και άρχισαν να επικοινωνούν με τον Σύλλογο άνθρωποι από όλη τη Χαλκιδική, σύλλογοι, σχολεία, πολιτιστικοί φορείς, κοινότητες, εκκλησίες, εταιρείες, καταστήματα και ιδιώτες.

«Μια κυρία επικοινώνησε μαζί μου και πρότεινε να διατεθούν για τις ανάγκες του 10χρονου κοριτσιού τα χρήματα από έναν χορό που διοργανώνει με τον σύλλογό της. Μια άλλη κυρία από τον Στανό μας ενημέρωσε ότι το χωριό διοργανώνει θεατρική παράσταση για να βοηθήσει ένα άλλο κοριτσάκι και δήλωσε πρόθυμη να διατεθεί μέρος των χρημάτων για τη Σμαράγδα», προσθέτει η κ. Λιάκου.

Από την πλευρά της, η Παναγιώτα Σαχαρίδη, κοινωνική λειτουργός και σύμβουλος ψυχικής υγείας, ενημερώθηκε για το θέμα μέσω του facebook από την ανάρτηση μιας καθηγήτριας αγγλικών σε φροντιστήριο της περιοχής. Η κ. Σαχαρίδη «ανέβασε» σχετικό βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε σχεδόν 800 φορές και είχε 12.500 προβολές μέσα σε τέσσερις μέρες. Κουμπαράδες άρχισαν να στήνονται και στην Ορμύλια, ενώ μια άλλη γυναίκα, μητέρα η ίδια με δύο παιδιά, την ενημέρωσε ότι θα διαθέσει για τη 10χρονη μαθήτρια τα έσοδα του μήνα από το κατάστημα με κεριά που διατηρεί στην περιοχή. Χρήματα άρχισαν να συγκεντρώνονται και από φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώθηκε σε κατάστημα στην Ορμύλια.

Ενημερώστε παρακαλώ όσους μπορείτε!Αγωνιζόμαστε όλοι για τη μικρή Σ. που διαγνώστηκε με λευχαιμία.Σας περιμένουμε σήμερα στο Vibes

Posted by Panagiota Sacharidou on Friday, February 17, 2023

Η δύναμη των κουμπαράδων

Η κ. Λιάκου, μιλώντας για τη πρωτοβουλία των κουμπαράδων, σημείωσε πως αντίστοιχες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, ενώ και η κ. Σαχαρίδη μιλά για την αμεσότητα με την οποία «λειτουργεί». «Όταν διαβάσει κάποιος κάτι στο διαδίκτυο και ενημερωθεί για το δίκτυο των κουμπαράδων, μπορεί άμεσα να επισκεφθεί κάποιο σημείο, να δει τον κουμπαρά, την αιτιολογία που αναγράφεται πάνω του και να ρίξει ό,τι επιθυμεί. Ο τραπεζικός λογαριασμός λειτουργεί επίσης, ωστόσο μπορεί κάποιος να ξεχαστεί ή να μην τον βολεύει η τράπεζα», σχολιάζει και σημειώνει ότι όποιο ποσό συγκεντρωθεί μπορεί να αποτελέσει ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» για τα έξοδα που αναμένεται να προκύψουν.

Πηγή: newsbeast.gr