Πλασματικές δηλώσεις «κουρεμένων» ενοικίων για την είσπραξη υψηλότερων κρατικών αποζημιώσεων, πολλαπλές δηλώσεις Covid στις οποίες δεν ταυτοποιούνται αλλά και περιπτώσεις με λάθη και παραλείψεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ.

Ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στην ΑΑΔΕ «τρέχει» ήδη ελέγχους υποθέσεων μειωμένων ενοικίων βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως όσους «φούσκωσαν» αδικαιολόγητα το ποσό του ενοικίου εν μέσω πανδημίας με στόχο να λάβουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το κράτος. Παράλληλα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ επιχειρούν ολοκληρώσουν τον έλεγχοι των δηλώσεων Covid που εμφανίζουν λάθη και παραλείψεις προκειμένου να καταβληθούν οι προβλεπόμενες ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται στο περίμενε.

Ειδικότερα οι έλεγχοι αφορούν τις εξής περιπτώσεις:

  • Αυξήσεις έως και διπλασιασμό μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας για την είσπραξη μεγαλύτερης αποζημίωσης.
  • Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid για την ίδια περίοδο ή και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
  • Εκμισθούμενα ακίνητα που δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα. Διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
  • Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.
  • Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.19.000 περίπου ΑΦΜ που δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN για να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε, οι συγκριτικά λίγες περιπτώσεις εκκρεμοτήτων που απομένουν, να τακτοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, κατόπιν της επεξεργασίας που απαιτείται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και να αυτοματοποιηθεί περαιτέρω η τήρηση των δεδομένων στην ΑΑΔΕ σχετικά με την ιδιοκτησία και διαχείριση των ακινήτων.

Οι αποζημιώσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για τα «κουρεμένα» ενοίκια τα ακόλουθα ποσά:

1ον. Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).

2ον. Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ.Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.

Πηγή: newsbeast.gr