Με «ζεστό χρήμα» πάνω από 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για το διπλό πακέτο που θα εισρεύσει  από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα κέρδη  των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται  να υποβάλει έως το τέλος του μήνα  το αίτημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί σε επιχορήγηση ύψους 1,97 δισ. ευρώ ανεβάζοντας ταχύτητες για να εκπληρώσει 47 προαπαιτούμενα. Παράλληλα προετοιμάζεται για την  πρώτη «μεταπρογραμματική» αξιολόγηση από τους  επικεφαλής των  ευρωπαϊκών θεσμών, που θα ξεκινήσει στις 10  Οκτωβρίου και  θα οδηγήσει στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών ύψους 748 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την πρώτη δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλλει  τις επόμενες ημέρες την αίτηση για την δεύτερη δόση με αρμόδιους παράγοντες να επισημαίνουν ότι τα χρήματα έχουν «κλειδώσει» καθώς η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει και τα 25 ορόσημα με εξαίρεση κάποια ήσσονος σημασίας ζητήματα. Με βάση την υφιστάμενη διαδικασία οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ θα ελέγξουν σε διάστημα περίπου 3 μηνών κατά πόσον έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα και σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης.

Το πρώτο ραντεβού με τους θεσμούς

Στο μεταξύ στις 10  Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου  με τους τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης  για το  ευρωπαϊκό εξάμηνο που συνδέεται και με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα 22 προαπαιτούμενα, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει έως το τέλος Οκτωβρίου και το σχετικό πόρισμα των θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο.

Στη λίστα με τις δεσμεύσεις για την απελευθέρωση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019  και την ενεργοποίηση περαιτέρω παρεμβάσεων για την  ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνονται η πλήρης εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις εκκρεμείς συντάξεις, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει καθώς και σειρά ιδιωτικοποιήσεων

 Αναλυτικότερα στο επίκεντρο των δανειστών θα βρεθούν:

 – Η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2023 με βάση τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

– Η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων

– Ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μέχρι το τέλος Αυγούστου.

– Η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο.

– Η έναρξη ανταγωνιστικού διαλόγου για τον φορέα ακινήτων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

– Η επανεξέταση κρατικών εγγυήσεων ύψους 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει με πληρωμές 156,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.

– Το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη.

– Η ολοκλήρωση και λειτουργία ενός μετωπικού και τριών πλευρικών σταθμών διοδίων στην «Εγνατία Οδό» και η υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο

– Η έναρξη της φάσης των δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο για την «Αττική Οδό»

– Η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή  για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

– Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας με επιλογή του μειοδότη το τρίτο τρίμηνο του 2022.

– Η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή για την Υπόγεια Αποθήκη Αερίου Καβάλας έως τον Οκτώβριο

– Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Λιμάνι Ηρακλείου έως τα τέλη Οκτωβρίου.

– Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις.

– Η πλήρης ανάπτυξη της λειτουργικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη Δικαιοσύνη

– Η ολοκλήρωση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου της ανάρτηση στο Κτηματολόγιο του 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών.

Πηγή: newsbeast.gr