Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα τα οποία έχουν προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις, επεσήμανε την Τρίτη (30/8) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόφ έγιναν μία μόλις ημέρα πριν από άλλη μία προγραμματισμένη διακοπή λόγω εργασιών συντήρησης.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom από την πλευρά του ανέφερε ότι θα κλείσει τον αγωγό για τρεις ημέρες από αύριο Τετάρτη (31/8) έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης σε ένα και μόνο συγκρότημα αντλίας στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απαντούσε σε ερώτηση αν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι η Gazprom θα ξαναρχίσει να διοχετεύει αέριο μέσω του Nord Stream 1 μετά τις εργασίες συντήρησης.

«Υπάρχουν διασφαλίσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό» είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στην Ευρώπη στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών εν μέσω σφιχτού εφοδιασμού από τη Ρωσία. Διοχετεύει αέριο μέσω του Nord Stream 1 μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του, επικαλούμενη προβλήματα με τον εξοπλισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την εκδοχή της Μόσχας ότι φταίνε προβλήματα στην τουρμπίνα και οι κυρώσεις. Η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως «πολεμικό όπλο», καθώς η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις σε μία από τις κυριότερες γαλλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την Engie.

Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν κανονικές εργασίες συντήρησης και επισκευής, και δεν επιτρέπουν επίσης νόμιμη καταχώρηση τς επιστροφής εξαρτημάτων και μηχανημάτων στους χώρους λειτουργίας τους».

«Δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για τη Ρωσία ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» δήλωσε.

Πηγή: newsbeast.gr