Για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», στην οποία μπορεί να οδηγήσει η εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έκανε λόγο τη Δευτέρα (21/2) ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Παράλληλα ανέφερε η Ουκρανία και η ΕΕ κατέληξαν, σύμφωνα με τον Oυκρανό υπουργό Εξωτερικών, σε κατ’ αρχήν συμφωνία για μια συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα εφαρμοστούν, αν υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί εταίροι θα αποφασίσουν τι θα θεωρηθεί παραβίαση της εδαφικής επικράτειας.

Ουκρανός στρατιώτης

Συνομιλία Σολτς – Πούτιν

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, «στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την εκτόνωση της έντασης σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε ακόμη «την απευθείας συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», προσέθεσε ο κ. Χεμπεστράιτ και σημείωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί αυτή την προσφορά -τώρα θα ήταν σημαντικό να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ετοιμασίες προκειμένου μια τέτοια σύνοδος κορυφής να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

Συμφωνία για ευρωπαϊκή συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες πως επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ του Μινσκ και των Βρυξελλών για μια ευρωπαϊκή συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

υπουργός Εξωτερικών Ουκρανία

«Καταλήξαμε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την ΕΕ ότι θα στείλει συμβουλευτική αποστολή για τη στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία… δεν πρόκειται για δυνάμεις μάχης», δήλωσε ο Κουλέμπα μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον λετονό ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών κρατών της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- θα επισκεφθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα την Ουκρανία, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης.

Οι υπουργοί θα επισκεφθούν την Ουκρανία από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε ο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής, αντίθετα από την Ουκρανία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τίποτα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συμμετοχή του Κιέβου»

Στο μεταξύ η Ουκρανία χαιρετίζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως τόνισε ότι τίποτε δεν θα μπορέσει να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, όπως δήλωσε ο Ουκρανός, ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας.

«Κανείς δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα χωρίς εμάς», δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ. “«Όλα θα πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή μας», πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr