Έχουν ήδη περάσει κάποιες ώρες από το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς την Ουκρανία για παράδοση της πολιορκημένης πόλης Μαριούπολη, όπου 300.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι εγκλωβισμένοι με ελάχιστες προμήθειες.

Τι είπε η Ρωσία;

Όπως σημειώνει το BBC, ο ρωσικός στρατός έδωσε στις ουκρανικές αρχές τελεσίγραφο να ανακοινώσει την παράδοση της Μαριούπολης έως τις 5:00 το πρωί (ώρα Μόσχας) της Δευτέρας. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι ως αντάλλαγμα θα επιτρέψει τη δημιουργία δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την πόλη.

Πώς απάντησε η Ουκρανία;

Η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο. «Δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση για καμία παράδοση, για κατάθεση των όπλων», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στο BBC, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, σχολίασε ότι οι ρωσικές υποσχέσεις δεν είναι αξιόπιστες και πως θα υπερασπιστούν την πόλη μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη.

Τι μπορεί να συμβεί τώρα;

Δεν είναι ξεκάθαρο, σημειώνει το BBC. Η Μόσχα δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνουν οι ρώσοι στρατιώτες που έχουν περικυκλώσει την πόλη στην περίπτωση απόρριψης του τελεσίγραφου.

Δείτε τον χάρτη του BBC με την περικύκλωση της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις…

Χάρτης με την περικύκλωση της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις

Πηγή: newsbeast.gr