«Η κατάστασή του είναι κρίσιμη. Μέσα στο επόμενο 24ωρο ελπίζω να έχουμε κάποια σημάδια για την πορεία του» λέει ο υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέας Ηλιάδης για τον 6χρονο Θωμά από τα Γρεβενά που υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Το βράδυ της Τρίτης παρασχέθηκαν στο παιδί στο σπίτι του οι πρώτες βοήθειες από την ομάδα διασωστών του ΕΚΑΒ και μετά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γρεβενών. Εκεί διαπιστώθηκε η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν και οι γιατροί προχώρησαν στην άμεση διασωλήνωσή του. Ωστόσο η έλλειψη κρεβατιού στη ΜΕΘ οδήγησε στην απόφαση να μεταφερθεί στη ΜΕΘ Παίδων της Πάτρας αναφέρει το pelop.gr.

Tραγική ειρωνεία είναι ότι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο οποίο επέβαινε και γιατρός, αναχώρησε στις 10Q30 το βράδυ από τα Γρεβενά αλλά κατά τη διάρκεια της διακομιδής, χάλασε την ώρα που κινούνταν στην Ιονία Οδό κι έτσι κλήθηκε άλλο ασθενοφόρο να μεταφέρει το παιδί, το οποίο έφτασε στην Πάτρα στις 2 τα ξημερώματα.

«Δίνουμε δύσκολη μάχη»

«Εμείς πήραμε αργά το βράδυ μία κλήση από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Μας ενημέρωσαν για το περιστατικό και συνεννοηθήκαμε για την υποδοχή του. Όλη μας η ομάδα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για την παραλαβή του μικρού, η οποία έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες. Σίγουρα η μεγάλη απόσταση ήταν ένας αρνητικός παράγοντας, αλλά το ΕΚΑΒ και οι συνάδελφοι στα Γρεβενά είχαν κάνει πολύ σωστή αντιμετώπιση. Το είχαν συνδέσει με συσκευή αυτόματων θωρακικών συμπιέσεων ενώ το συνόδευσε μία εξαιρετική γιατρός η οποία έτυχε να έχει εμπειρία από εντατική παίδων κι έτσι ο μικρός είχε σε όλο το ταξίδι της διακομιδής του σωστή παρακολούθηση» περιγράφει ο κ. Ηλιάδης προσθέτοντας:

«Δίνουμε μία πολύ δύσκολη μάχημε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε στη ζωή τον μικρό Θωμά. Είμαστε όλοι, γιατροί, νοσηλευτές, από πάνω του και προσπαθούμε να του παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Έχουμε στείλει στο Ωνάσειο τα γενετικό υλικό που πρέπει προκειμένου να δούμε τι συμβαίνει. Να εντοπίσουμε την αιτία της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής με δεδομένο ότι δεν υπήρξε κανένα διαγνωσμένο ιατρικό πρόβλημα.

Πηγή: newsbeast.gr