Πρόστιμο 250.000 καλείται να πληρώσει 59χρονος από το Ηράκλειο Κρήτης, που καταγράφηκε από κάμερες, να πετάει στον κάδο απορριμάτων νεογέννητα γατάκια.

Το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σταυρακιανή Καμάρα Ηρακλείου, έφερε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός φακός του τοπικού μέσου «ΚΡΗΤΗ TV».

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο παρόμοιων εγκλημάτων που γίνονται εις βάρος ευάλωτων ζώων, πράγμα που έχει ως άμεση συνέπεια η Κρήτη να βρίσκεται ψηλά στη λίστα με εγκλήματα κατά ζώων.

Σύμφωνα με τις εικόνες που καταγράφηκαν από κάμερες, ο 59χρονος σταμάτησε το αυτοκίνητό του στο σημείο του δρόμου Ηρακλείου-Μοιρών, έβγαλε ένα τσουβάλι με νεογέννητα γατάκια και τα πέταξε στον κάδο των απορριμμάτων.

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Ζωφόρος» Μαρία Χουστουλάκη, μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ ΤV», υποστήριξε πως δυστυχώς η Κρήτη απολαμβάνει μια άσχημη πρωτιά σε εγκλήματα που αφορούν παραμέληση, εγκατάλειψη ή κακοποίηση ζώων.

«Έχουμε πρωτιά στην Κρήτη εξαιτίας τέτοιων εγκλημάτων. Είναι η πρώτη κακουργηματική δίωξη εγκατάλειψης νεογέννητων ζώων που έγινε κατόπιν ενδελεχούς έρευνας από την Ελληνική Αστυνομία, αξιοποιώντας τα δεδομένα των ανθρώπων που ασχολούνται εθελοντικά με την προστασία των ζώων», ανέφερε η κ. Χουστουλάκη.

Ανακοίνωση για το συγκεκριμένο περιστατικό εξέδωσε και η Φιλοζωική Ομάδα «Σείριος» Ηρακλείου, που υποστήριξε: «Δε χρειάζεται η αυστηρότητα του νόμου για να σεβαστούμε το αυτονόητο. Τη ζωή κάθε πλάσματος, την οποία πρέπει να σεβόμαστε και να την προστατεύουμε. Ας γίνει παράδειγμα σε όλους πως τέτοια εγκλήματα δε θα μείνουν ατιμώρητα».

Είναι άξιο αναφοράς πως μπορεί η πινακίδα του οχήματος να μη φαινόταν καθαρά, αλλά αστυνόμοι και εθελοντές ερεύνησαν όλη την περιοχή και μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οι αστυνομικοί του Τμήματος Αγίου Μύρωνα τον εντόπισαν, καθώς έφτασαν στο σημείο να στήσουν καρτέρι σε όλα τα σημεία που περνούσε για να τον εντοπίσουν.

Η κ. Χουστουλάκη, επαίνεσε τους αστυνομικούς για τον τρόπο που λειτούργησαν λέγοντας:

«Ευχαριστούμε θερμά τους αστυνομικούς για τον τρόπο που λειτούργησαν. Έτσι όπως περιγράφει ο νόμος. Πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι η ζωή είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε όντος, είτε ανθρώπινου όντος είτε μη ανθρώπινου όντος. Και δεν μπορούμε να πετάμε στα σκουπίδια την κάθε ζωή», υποστήριξε.

Όπως επισημαίνουν οι εθελοντικές οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων, για πρώτη φορά εφαρμόζεται η νομοθεσία όσον αφορά στην εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων και θανάτωσή τους σε βαθμό κακουργήματος που, πέρα από τη φυλάκιση πέντε ετών, συνοδεύεται από πρόστιμο – «μαμούθ».

Ομολόγησε, αλλά δήλωσε άγνοια για το νόμο

Ο κατηγορούμενος ομολόγησε την πράξη του, δηλώνοντας άγνοια για τον καινούργιο νόμο.

Η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, Μαρία Καναβάκη, τόνισε: «Μας φαίνεται σε πρώτη φάση πως η νομοθεσία είναι σκληρή, όμως έτσι πρέπει να είναι όταν πρόκειται για κακοποίηση ή βασανιστήρια ψυχών. Εμείς καταδικάζουμε τέτοιες συμπεριφορές».

Είναι αξιοσημείωτο πως μόλις άνοιξαν οι εθελοντές το σακί είδαν πέντε νεογέννητα γατάκια, τα οποία είχαν έρθει στη ζωή πριν λίγες ώρες. Άλλα πάλευαν να κρατηθούν στη ζωή, ενώ άλλα ήταν ήδη νεκρά. Μόνο ένα κατάφερε να επιζήσει και βρίσκεται υπό προστασία εθελόντριας.

Πηγή: newsbeast.gr