Πρόστιμο 300 ευρώ βεβαιώθηκε σε ζευγάρι Ολλανδών, που κινητοποίησε αδικαιολόγητα δυνάμεις διάσωσης στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, την προηγούμενη Δευτέρα, ειδοποιήθηκε στις 22.00 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για παροχή βοήθειας σε αλλοδαπούς περιπατητές στο μονοπάτι Ε4 Σούγια προς Γιαλισκάρι.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν δύο ομάδες Έρευνας – Διάσωσης, μία ομάδα από το Π.Κ. Καμπανού και μια ομάδα από το Π.Κ. Καντάνου μαζί με εθελοντές πυροσβέστες του Π.Κ. Βουτά συνοδεία και της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το ζευγάρι των τουριστών από την Ολλανδία εντοπίστηκαν ακινητοποιημένοι λόγω αφυδάτωσης, σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις άνεμους που έπνεαν στην περιοχή, από την δεύτερη ομάδα και σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων προς Σούγια.

Με την βοήθεια πυροσβεστών και ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκαν εκτός του μονοπατιού και στην συνέχεια προληπτικά στο Κ.Υ. Καντάνου για έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους, ενώ διανυκτέρευσαν σε κατάλυμα της Παλαιόχωρας.

Ωστόσο, την επόμενη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, τους βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου, το πρώτο που κόβεται στην Κρήτη, καθώς κινήθηκαν σε περιοχή που είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία εξαιτίας του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά.

Η Είσοδος στα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 με δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 4 απαγορεύεται κατόπιν σχετικής απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή σε εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA.

Να σημειωθεί εδώ πως κάθε φορά που προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεσμεύεται για να πάρει μέρος σε κάποια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, απομακρύνεται από τον τομέα στον οποίο βρίσκεται σύμφωνα με το σχέδιο δασοπυρόσβεσης.

Τα διοικητικά πρόστιμα, όπως είπαν πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην ΕΡΤ δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών, ώστε οι επισκέπτες της Κρήτης να απολαμβάνουν τις ομορφιές του τόπου χωρίς να κινδυνεύουν.

Πηγή: newsbeast.gr