«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κινήσει γη και ουρανό διεθνώς και η Τουρκία δεν θα πετύχει τους στόχους της σε ό,τι αφορά το ψευδοκράτος» τόνισε την Πέμπτη (17/11) ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον βοηθό γενικό γραμματέα των ΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική Μίροσλαβ Γιέτζια, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία πήρε μέρος, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Γιέτζια «επισκέπτεται την Κύπρο εκ μέρους του γενικού γραμματέα με στόχο να διαπιστώσει πού βρίσκεται η κατάσταση όσον αφορά την αποστολή καλών υπηρεσιών του γγ για τη λύση του Κυπριακού.

Αντιλαμβάνεστε σε ποιο κλίμα ζούμε εδώ στην Κύπρο αυτή τη στιγμή με αλλεπάλληλες προκλήσεις από πλευράς της κατοχής, προκλήσεις στη νεκρή ζώνη, προκλήσεις ότι τάχα πετυχαίνουν αναγνώριση στον Οργανισμό τουρκόφωνων κρατών ή αλλού και με την απαίτησή τους να τύχουν συμφωνίας SOFA ως χωριστή οντότητα.

Δεν θα πετύχουν σε κανένα, λέγω εγώ. Και δεν πέτυχαν, παρόλη την τουρκική προπαγάνδα. Ο Τύπος της Κύπρου πρέπει να διαλέξει ποιους πρέπει να πιστεύει, εμάς ή την τουρκική προπαγάνδα;».

Ερωτηθείς σε ποιες κινήσεις έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «κινήσαμε γη και ουρανό. Δεν θέλω να εκθέσω, άλλα κράτη, να το πουν μόνοι τους. Αλλά και για τα τουρκόφωνα κράτη και για την τάχα SOFA από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας και για το άνοιγμα γραφείων, έχουμε κινήσει γη και ουρανό. Περιλαμβάνω δικές μου τηλεφωνικές επικοινωνίες, περιλαμβάνω πράγματι παρεμβάσεις από τους εταίρους μας στην ΕΕ και σε επίπεδο υπουργών, αλλά και της υπηρεσίας εξωτερικής σχέσης, τις οποίες έχετε διαπιστώσει και από τις δηλώσεις τους και από τις ΗΠΑ και από την Κίνα, και έχουμε διασταυρώσει ότι έχουν κινηθεί».

Κληθείς να πει αν στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν οι παράνομες ενέργειες του καθεστώτος στη νεκρή ζώνη και τη στάση του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «σήμερα δεν μιλήσαμε για τη στάση του κ. Στιούαρτ. Οι προκλήσεις στη νεκρή ζώνη έχουν απαριθμηθεί από τον Πρόεδρο».

Σε ερώτηση αν στη βάση των σημερινών δεδομένων δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει η οποιαδήποτε επίσκεψη αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών πριν τις εκλογές, ο υπουργός είπε ότι «αν δεν υπάρχει κινητικότητα και συνεχίζει η κατάσταση να είναι όπως είναι σήμερα, πιθανόν όχι. Αλλά ελπίζω και εύχομαι ότι τα μηνύματα θα πάνε για την ανάγκη, τουλάχιστον, να μην χειροτερεύσει αυτή η κατάσταση από δω και μπρος μέχρι τις εκλογές. Καταλαβαίνετε ότι όταν είσαι σε περίοδο εκλογών και δημιουργείται τέτοιος βαθμός δυσαρέσκειας στην κυπριακή κοινή γνώμη, οι υποψήφιοι, μηδενός εξαιρουμένου, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δεσμεύσεις από τις οποίες όποιος και αν εκλεγεί θα είναι δύσκολο να επανέλθει μετά».

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κ. Κόλιν Στιούαρτ απάντησε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «ναι θα την πραγματοποιήσω εν καιρώ τω δέοντι. Τώρα να δει τους υπεύθυνους της Διεύθυνσης Κυπριακού, να δει τον γενικό διευθυντή και μετά εμένα».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές, ο υπουργός απάντησε «βεβαίως. Θυμάστε μίλησα δημοσίως για τους κινδύνους για την Αμμόχωστο. Μίλησα δημοσίως για τους κινδύνους για επεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου με γεωτρήσεις από πλευράς Τουρκίας. Δεν το έκανα για να φοβίζω τους Κυπρίους. Το έκανα για να κινητοποιηθούμε προληπτικά. ‘Αμα το κάνουν και μετά, τι σχέση έχει πλέον; Και πράγματι αυτή τη στιγμή δεν διαβλέπουμε στον σύντομο ορίζοντα οποιεσδήποτε ενέργειες. Πιθανόν να δούμε μετά».

Πηγή: newsbeast.gr