«Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες μας: η προστασία του εαυτού σας με τον εμβολιασμό προστατεύει (και) τους άλλους, τα παιδιά, τους γονείς και τους παππούδες σας», τονίζει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, επαναλαμβάνοντας, σε σημερινή δήλωσή της, την ανάγκη του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με στόχο την προστασία όλων.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η “Όμικρον” είναι πιθανό να έρθει σε μεγάλο κύμα, φέρνοντας νέα πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης».

Από την άλλη, σήμερα «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Διαθέτουμε αρκετά και ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για να καλύψουν και να ενισχύσουν πλήρως τους πάντες στην ΕΕ και έχουμε σχεδόν δύο χρόνια εμπειρίας με την COVID-19» και «το 66% του πληθυσμού μας είναι πλήρως εμβολιασμένο. Εξήντα δύο εκατομμύρια ενισχυτικές δόσεις έχουν ήδη δοθεί στην ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα χορηγήθηκαν σχεδόν 17 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις. Αυτό είναι καλό, αλλά μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα».

«Ενώ μαθαίνουμε περισσότερα για την “Όμικρον”, είναι σαφές ότι η υψηλότερη μεταδοτικότητα θα οδηγήσει σε γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Το ECDC είναι σαφές: η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει επιπλέον νοσηλείες, εισαγωγές στη ΜΕΘ και απώλεια ζωών», προσθέτει στη συνέχεια η ίδια.

Ειδικά ενόψει των γιορτών, η κα Κυριακίδου υπογραμμίζει ότι χρειάζεται ο μέγιστος σεβασμός «των μέτρων δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση του αναμνηστικού εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της “Όμικρον”»

Μάλιστα, «πάρα πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να υστερούν και τέσσερα εξακολουθούν να είναι κάτω από το 50% του πλήρους εμβολιασμού του συνολικού πληθυσμού» και «αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», προειδοποίησε.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν τις σωστές αποφάσεις με βάση την επιστήμη και με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία. Όλοι πρέπει να σχεδιάσουν άμεσα την αύξηση της ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης, να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας θα επανεισαχθούν και θα ενισχυθούν και ότι οι εμβολιασμοί θα αυξάνονται γρήγορα» κατέληξε στη δήλωση της η Ευρωπαία Επίτροπος, ενώ, σε ανάρτησή της στο Twitter συνοψίζει όλα τα παραπάνω λέγοντας πως «τα κράτη μέλη χρειάζονται άμεσα ένα σχέδιο για τον χειμώνα».

Πηγή: newsbeast.gr