Ένα ιδιαίτερο road trip για το ελληνικό σινεμά, διοργανώνει τον φετινό Σεπτέμβριο η Ένωση Σκηνοθετών- Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Ένα αυτοκινούμενο όχημα, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, γίνεται ένας κινούμενος θερινός κινηματογράφος ο οποίος θα διασχίσει μεγάλο μέρος της χώρας, αναζητώντας περιοχές όπου «γεννήθηκαν» σημαντικές ελληνικές ταινίες.

Θέλοντας να αναδείξει τη σχέση των ελληνικών ταινιών με τους τόπους στους οποίους γυρίστηκαν, αλλά και να χτίσει στενούς δεσμούς ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες και το κοινό, το «Landmarks» χαρτογραφεί μια κινηματογραφική διαδρομή, με 10 στάσεις και 10 προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών, οι οποίες δημιούργησαν μια ξεχωριστή σχέση με τον τόπο στον οποίο γυρίστηκαν και άφησαν το στίγμα τους στην πορεία του ελληνικού κινηματογράφου.

Στόχος είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΠΕΚ, κάθε προβολή να δημιουργήσει ένα διάλογο του έργου με τον τόπο καταγωγής του και την εκάστοτε αναπαράσταση. Μέσα από το βλέμμα του εκάστοτε δημιουργού, ο αντίστοιχος τόπος μεταμορφώνεται εντελώς, προκειμένου να υπηρετήσει μια ψυχική κατάσταση, γίνεται ένα αφηγηματικό όχημα και εντέλει αποκαλύπτει την ματιά του δημιουργού πάνω στην ίδια την ζωή.

Πόσο διαφορετική είναι, για παράδειγμα, η υγρή και ασπρόμαυρη Κέρκυρα του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο «Μελόδραμα», από την πολύχρωμη και πολύβουη «Κόμισσα της Κέρκυρας» του Αλέκου Σακελλάριου, ή την περίκλειστη, ασφυκτική Κέρκυρα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη στην «Τιμή της Αγάπης» της Τόνιας Μαρκετάκη, ή ακόμη και την μυστηριώδη Κέρκυρα της «Φεντόρα» του Μπίλι Γουάιλντερ.

Μέσα λοιπόν από αυτό το πρίσμα, το αυτοκινούμενο θερινό σινεμά της ΕΣΠΕΚ, θα πραγματοποιήσει, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στάσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο ως την Μακεδονία, και από την Κέρκυρα ως το κέντρο της Αθήνας, ενώ θα προβάλλει κλασικές αλλά και σύγχρονες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, δημιουργώντας ένα πολυφωνικό ποικίλο πρόγραμμα πλούσιο σε εποχές, είδη και θεματολογία.

Στην Αθήνα θα παρουσιαστούν τρεις ταινίες της Εύας Στεφανή, οι οποίες εξερευνούν διαφορετικές όψεις της πόλης. Ο φακός της Στεφανή περιπλανιέται, παρατηρεί και καταγράφει τη ζωή, σε μια Αθήνα που ξέρουμε πως υπάρχει, μα συνήθως προσπερνούμε. Εικόνες της πόλης, αρχειακό υλικό και αποσπάσματα από παλιά πορνογραφικά φιλμ, συνθέτουν τρεις χειροποίητες και αντισυμβατικές ταινίες, παραδείγματα ενός αταξινόμητου κινηματογράφου, που έχει την δύναμη να αποκαλύπτει το ιερό μέσα από το ασήμαντο.

Η περιπέτεια του μοναδικού αυτού κινηματογραφικού ταξιδιού, θα αποτελέσει ταυτόχρονα τη βάση για ένα μικρό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αναδεικνύει την σχέση των ταινιών με τους συγκεκριμένους τόπους, αλλά και την ζωή ενός αυτοκινούμενου θερινού κινηματογράφου που διασχίζει την Ελλάδα.

Οι προβολές είναι δωρεάν και ανοιχτές για το κοινό και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη τοπικών φορέων πολιτισμού, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ακολουθεί η διαδρομή με την προβολή ταινιών

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

1η στάση: Σάββατο 10/09 – Κινέττα

ΚΙΝΕΤΤΑ του Γιώργου Λάνθιμου (2005)

Προαύλιος χώρος της Κοινότητας – Ομοσπονδίας Κινέτας Δήμου Μεγαρέων στις 21:00

2η στάση: Κυριακή 11/09 – Αθήνα

3 ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ της Εύας Στεφανή

  • ΑΘΗΝΑΙ (1995)
  • ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ (2001)
  • ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ (2017)

Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ πλατεία Σταθμού Λαρίσης στις 21:00

3η στάση: Δευτέρα 12/09 – Λαμία

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ του Γιάννη Οικονομίδη (2020)

Προαύλιο 6ου Γυμνασίου Λαμίας (Πέτρινο) στις 21:00

4η στάση: Τετάρτη 14/09 – Λίμνη Καϊάφα

ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ του Γιώργου Πανουσόπουλου (1979)

Λουτρά Καϊάφα στις 20:30

5η στάση: Πέμπτη 15/09 – Μεσολόγγι

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ του Περικλή Χούρσογλου (1993)

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός στις 21:00

6η στάση: Σάββατο 17/09 – Κιλκίς

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ του Παντελή Βούλγαρη

Κιλκίς στις 21:00

7η στάση: Κυριακή 18/09 – Βόβλη

ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ του Σταύρου Τσιώλη (1998)

Βόλβη στις 21:00

8η στάση: Τρίτη 20/09 – Βίτσα

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1970)

Θέατρο Αλώνι, επέκεινα χώρα στις 20:30

9η στάση: Τετάρτη 21/09 – Κέρκυρα

ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ του Νίκου Παναγιωτόπουλου (1980)

Πάνω Πλατεία Σπιανάδα στις 21:00

10η στάση: Παρασκευή 23/09 – Άσπρα Σπίτια, Βοιωτίας

ATTENBERG της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη (2010)

Άσπρα Σπίτια, Βοιωτίας

Πηγή: newsbeast.gr