Ο Σεργκέι Λαβρόφ ταξίδεψε στη Τουρκία και θα συζητήσει για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόκειται λοιπόν, να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, η δυνατότητα για την Ουκρανία, έναν μεγάλο παγκόσμιο παραγωγό σιτηρών, να εξάγει τις καλλιέργειές της που βρίσκονται επί του παρόντος αποκλεισμένες στα λιμάνια της.

Σημειώνεται, ότι κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία προσέφερε τη βοήθειά της για τη συνοδεία θαλασσίων νηοπομπών από ουκρανικά λιμάνια, παρά την ύπαρξη ναρκών, ορισμένες από τις οποίες εντοπίστηκαν κοντά σε τουρκικές ακτές, που τοποθετήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας Βαχίτ Κιρίστσι, η Άγκυρα έχει κάνει «μια συμφωνία με την Ουκρανία που θα μας παραδώσει (σε τιμή) 25% φθηνότερη από αυτή του FOB», την τιμή αγοράς που περιλαμβάνει την τιμή στον προορισμό. Μια χειρονομία, σύμφωνα με τον ίδιο, για να ευχαριστήσει την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ρωσία έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και απαγορεύει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, με την Δύση να προειδοποιεί ότι εάν συνεχιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση, τότε θα δημιουργηθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Πηγή: newsbeast.gr