Πλήρης ημερών έφυγε το απόγευμα της Πέμπτης από την ζωή η Λήδα Κατακουζηνού – Βαρδινογιάννη. Ήταν σύζυγος του επί σειρά ετών Βουλευτή Ρεθύμνου και υπουργού αρκετών κυβερνήσεων Παύλου Βαρδινογιάννη.

Η Λήδα Κατακουζηνού – Βαρδινογιάννη, όπως αναφέρει το flashnews.gr γεννήθηκε στο Ελληνικό και ήταν κόρη του Ιωάννη Κατακουζηνού, επιχειρηματία, και της Ειρήνης Κουτλίδη, αδερφής του Ευρυπίδη Κουτλίδη, επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης. Η καταγωγή της οικογένειάς της ήταν από την Μυτιλήνη.  Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη σχολή Βακαλό.  Στην συνεχεία συμπλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία.  Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών έζησε στο Παρίσι.Το 1979 ανέλαβε την διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας.

Τα μέλη της οικογένειάς της συναναστρέφονταν με ποιητές και ζωγράφους με αποτέλεσμα να στραφεί και η ίδια προς την τέχνη. Η συλλογή της περιλαμβάνει Πικάσο, Μάρκ Σαγκάλ, Ανρί Ματίς, Ζουάν Μιρό, Νικηφόρο Λύτρα, Κωνστατνίνο Βολανάκη, και έργα των Τσαρούχη, Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Γαλάνη και άλλων κορυφαίων εικαστικών.

Μεγάλο μέρος της επίπλωσης της οικίας της, έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη προς το οποίο είχε πραγματοποιήσει πλήθος δωρεών. Σε ένδειξη τιμής το Μουσείο Μπενάκη, το 2014 διοργάνωσε, στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, την έκθεση με τίτλο «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη», όπου και εκτέθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής της συλλογής. Ήταν επίσης ευεργέτιδα του Ασύλου Ανιάτων.

Η συγκινητική ανάρτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη για την «τελευταία grande dame των Αθηνών»

Η Όλγα Κεφαλογιάννη θέλησε να αποχαιρετήσει την Λήδα Κατακουζηνού – Κεφαλογιάννη μέσω μιας ανάρτησης στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Συγκεκριμένα, η πολιτικός σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «Η τελευταία grande dame των Αθηνών, με το μοναδικό στυλ, την πνευματική καλλιέργεια, την λατρεία για την τέχνη, την διάθεση για ευεργεσία, τους καλούς τρόπους, την αστική ευγένεια και την κοσμοπολίτικη αύρα, μας μάγευε πάντα με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και μεγάλη αγάπη.

Η φωτογραφία είναι από την έκθεση «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη» που διοργανώθηκε το 2014 στο Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα), όπου εκτέθηκε μέρος της προσωπικής της συλλογής έργων τέχνης, από Σαγκάλ και Ματίς μέχρι Βολανάκη και Τσαρούχη».

Λήδα Βαρδινογιάννη: Η κυρία της πνευματικής καλλιέργειας, της τέχνης και των ευεργεσιών

Η Λήδα Βαρδινογιάννη πέθανε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 όπως αναφέρει το catisart.gr. Η καταγωγή της οικογένειάς της ήταν από την Μυτιλήνη ενώ θείος της ήταν ο ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη Σχολή Βακαλό ενώ στη συνεχεία συμπλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών έζησε στο Παρίσι. Το 1979 ανέλαβε την διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας. Τα μέλη της οικογένειάς της συναναστρέφονταν με ποιητές και ζωγράφους με αποτέλεσμα να στραφεί και η ίδια προς την τέχνη. Η συλλογή της περιελάμβανε: Πικάσο, Μαρκ Σαγκάλ, Ανρί Ματίς, Χουάν Μιρό, Νικηφόρο Λύτρα, Κωνσταντίνο Βολανάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, Δημήτρη Γαλάνη, Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Τέτση κ.α.

Μεγάλο μέρος της επίπλωσης της οικίας της, το δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη, προς το οποίο είχε πραγματοποιήσει επίσης πλήθος δωρεών. Σε ένδειξη τιμής το Μουσείο Μπενάκη, το 2014, διοργάνωσε, στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, την έκθεση με τίτλο «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη», όπου και εκτέθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής της συλλογής.

Επίσης υπήρξε ευεργέτις του Ασύλου Ανιάτων. Ζούσε στο Κολωνάκι. Ήταν παντρεμένη με τον Παύλο Βαρδινογιάννη και κουμπάρος τους στον γάμο [26 Σεπτεμβρίου 1964] ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πηγή: newsbeast.gr