Ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, μετά από το διπλωματικό επεισόδιο που διαδραματίστηκε την Πέμπτη 17/11 στην Τρίπολη, τονίζει σε δήλωσή ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο επιθυμεί να συνεχίσει τις φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες με τις οποίες το Κράτος της Λιβύης έχει διπλωματικές σχέσεις…».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των χωρών, επομένως επιθυμούμε να εξαλείψουμε όλες τις αιτίες παρεξηγήσεων και να αποφύγουμε τυχόν διπλωματικό επεισόδιο απορρίπτοντας κάθε κλιμάκωση» τονίζει επίσης ο ίδιος.

Η επόμενη μέρα από το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη, εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς της Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, βρίσκει την Αθήνα αποφασισμένη να διαφυλάξει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και να τηρήσει, χωρίς παρεκκλίσεις, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγές του ΥΠΕΞ, όπως σημειώνει η ΕΡΤ, έχουν διαμηνύσει πως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της Τρίπολης και έκαναν λόγο για λάθος κινήσεις (από την άλλη πλευρά) ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές αρχές θεωρούσαν ότι μπορούσαν να εκβιάσουν την κατασταση με αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση.

Πάντως η Ελλάδα τονίζει προς όλους πως θέλει να έχει συνομιλίες με την Λιβύη αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της χώρας. Με εκείνη την νεοεκλεγμένη κυβέρνηση θα καταλήξει γρήγορα στο θέμα της συμφωνίας της ΑΟΖ.

Επανειλημμένα δε, τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, πως η υπηρεσιακή λιβυκή κυβέρνηση έχει υποχρέωση να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές.

Πηγή: newsbeast.gr