Ραγδαία είναι η πτώση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, εξαιτίας της αυστηρής πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων που ακολουθεί η χώρα για την πανδημία του κορονοϊού.

Οι εφοδιαστικές αλυσίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα έσοδα των εταιρειών μειώνονται και το προσωπικό εγκαταλείπει τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα επιδιώκουν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους σε άλλες αγορές και, σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων μελών του σκέφτεται να μεταφέρει τις παρούσες ή τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις του εκτός Κίνας, υπερδιπλάσιος αριθμός σε σχέση με την αρχή του χρόνου.

«Τα μέλη μας έχουν μέχρι στιγμής αντεπεξέλθει, αλλά αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση θα αρχίσουν όλο και περισσότερο να εξετάζουν εναλλακτικές της Κίνας» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεργκ Βούτκε.

Τα lockdown έχουν προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων με το 92% των ερωτηθέντων να απαντά ότι έχει πληγεί από τα πρόσφατα κλεισίματα λιμανιών, από τη μείωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και από την αύξηση του κόστους των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών.

Μέχρι την Τρίτη 43 πόλεις βρίσκονταν σε πλήρες ή μερικό lockdown ή εφάρμοζαν ελέγχους στις μετακινήσεις των κατοίκων τους.

«Καθόλου ελκυστική η αγορά της Κίνας»

Το Πεκίνο επιμένει στην πολιτική του των μηδενικών κρουσμάτων εφαρμόζοντας στοχευμένα lockdown και μαζική διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ παρότι η ραγδαία εξαπλούμενη παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού το καθιστά όλο και δυσκολότερο.

Το Επιμελητήριο κάνει λόγο για «αναστάτωση επικών διαστάσεων» που έχουν προκαλέσει τα περιοριστικά μέτρα σε δεκάδες κινεζικές πόλεις, ανάμεσά τους και τη μεγαλύτερη, τη Σανγκάη.

«Παρότι ο πόλεμος (στην Ουκρανία) είχε επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα, η Covid-19 συνιστά μια πολύ πιο άμεση πρόκληση και έχει προκαλέσει μια αξιοσημείωτη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», προσθέτει το Επιμελητήριο.

Η έρευνα διεξήχθηκε τον Απρίλιο ανάμεσα σε πάνω από 370 μέλη του Επιμελητηρίου.

Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για τα έσοδα για την τρέχουσα χρονιά, ενώ περίπου ένα τρίτο κατέγραψε μείωση του προσωπικού τους, σύμφωνα με την έρευνα.

«Η κινεζική αγορά έχει πάψει σε μεγάλο βαθμό να είναι ελκυστική για πολλούς από τους ερωτηθέντες», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, μια μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών που ερωτήθηκαν συμφώνησαν με την πρόταση για εμβολιασμό ολόκληρου του κινεζικού πληθυσμού επιτρέποντας σε όσους βγαίνουν θετικοί, και είτε είναι ασυπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα, να μπαίνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους. Επίσης, τάσσεται υπέρ της χρήσης εμβολίων τύπου mRNA.

Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα, πλήττονται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία εξαιτίας των προβλημάτων που παρατηρούνται σε θέματα επιμελητείας από και προς την Ευρώπη αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές δεν αποτελούν πλέον επιλογή και τα εμπορικά αεροσκάφη πρέπει να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Ρωσίας και της Ουκρανίας, γεγονός που αυξάνει την απόσταση και επομένως τα κόστη.

Πηγή: newsbeast.gr