Η Τουρκία είναι από τα πιο φιλικά κράτη απέναντι στη Λευκορωσία, επισημαίνει ο Αλεξάντρ Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο τουρκικό TRT. «Η Τουρκία είναι ένα από τα πιο φιλικά κράτη απέναντι στη Λευκορωσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

«Το υπουργείο Εξωτερικών [της Τουρκίας] και ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζουν τη Λευκορωσία σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες. Ομοίως, και εμείς υποστηρίζουμε την Τουρκία», συμπλήρωσε.

«Εκ μέρους του λευκορωσικού λαού, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Ρετζέπ Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία για τη στάση αρχών και τη συνέπεια της Τουρκίας έναντι της Λευκορωσίας», είπε ακόμη ο ίδιος στη συνέντευξή του και προσέθεσε: «Τηρείτε τις υποσχέσεις σας. Και ανταποδίδουμε τη χάρη (…). Οποιοδήποτε αίτημα του Ρετζέπ Ερντογάν εκπληρώνεται χωρίς αμφιβολία από τη Λευκορωσία, όποτε είναι δυνατόν. Το ίδιο κάνει και η Τουρκία».

Μάλιστα ο Λευκορώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Τουρκία «ηρωική χώρα» και την ηγεσία της την «ευγενέστερη στον κόσμο», καθώς όπως ανέφερε φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό τους τιμά, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Πραγματικός ηγέτης» ο Ερντογάν

Επιπλέον, αναφερόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο είπε: «Είτε θεωρώ είτε όχι τον Ερντογάν ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, έχει ήδη γίνει μια σημαντική προσωπικότητα σε αυτόν τον κόσμο». «Καθόρισε την αναπτυξιακή πορεία του τουρκικού κράτους και των 85 εκατομμυρίων Τούρκων στον 21ο αιώνα. Λειτουργεί σαν πραγματικός ηγέτης σε αυτό το μέρος του πλανήτη. Είναι μια προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο και όχι μόνο», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το Δεκέμβριο, η ΕΕ υιοθέτησε την πέμπτη δέσμη κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εργαλειοποίηση – όπως καταγγέλλεται – των μεταναστών από τον Λουκασένκο.

Σε κοινή δήλωσή τους Ευρώπη, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς έχουν δηλώσει «ενωμένοι στη βαθιά ανησυχία για τις συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος Λουκασένκο στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το διεθνές δίκαιο».

Το Μινσκ απάντησε κηρύσσοντας εμπάργκο σε σειρά δυτικών χωρών.

Πηγή: newsbeast.gr