Να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία προτίθεται να ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, εφόσον το ΝΑΤΟ αναπτύξει παρόμοια συστήματα στη γειτονική Πολωνία.

«Θα προτείνω στον Πούτιν (στην περίπτωση αυτή) να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία», είπε ο Λουκασένκο σε συνέντευξη του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο στο έδαφος της» χώρας.

Επισημαίνεται πως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στο έδαφος της Λευκορωσίας υπήρχαν δεκάδες φορτία για στρατηγικούς διηπειρωτικούς πυραύλους Topol και πάνω από χίλιες τακτικές πυρηνικές κεφαλές. Το Μινσκ είχε συμφωνήσει, ωστόσο, να αποσυρθούν τα όπλα αυτά μετά την υπογραφή της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Για την Κριμαία

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της Κριμαίας, ο Λουκασένκο, κάνοντας στροφή στη δημόσια του στάση, καθώς η Λευκορωσία δεν είχε αναγνωρίσει ως ρωσική την Κριμαία μετά την προσάρτηση της από την Μόσχα, είπε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την περιοχή και πως έχει συμφωνήσει για αυτό το θέμα με τον πρόεδρο Πούτιν, δηλώνοντας ότι η χερσόνησος είναι νόμιμα ρωσικό έδαφος.

«Η επίσκεψη μου στην Κριμαία, την οποία έχω απόλυτο δικαίωμα να κάνω, ανεξάρτητα τίνος είναι προτεκτοράτο, υπό τίνος την ηγεσία είναι. Αυτή είναι και δική μου Κριμαία», δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει συγκεκριμένα με τον Πούτιν ότι στην Κριμαία θα πάμε».

Σύνορα Πολωνίας Λευκορωσίας

Μεταναστευτικό

Στην ίδια συνέντευξη, τέλος, ο Λουκασένκο είπε ότι θα προσπαθήσει να «λύσει» τη μεταναστευτική κρίση έως το τέλος του 2021, αναφερόμενος στην συνομιλία που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ για το θέμα αυτό:

«Της είπα αμέσως… Θα προσπαθήσω να λύσω αυτό το πρόβλημα πριν από το Νέος Έτος».

Πηγή: newsbeast.gr