Νέα επίθεση στον Ζαΐχ Μπολσονάρου εξαπέλυσε ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το φαβορί των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου στη Βραζιλία, τονίζοντας ότι είναι χειρότερος κι από τον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, τον χαρακτήρισε «πιο αγενή», «λιγότερο πολιτισμένο» και «κακέκτυπο» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Μπολσονάρου, νοσταλγός της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας, είναι εδώ και χρόνια δηλωμένος θαυμαστής του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και ορισμένοι τον έχουν βαφτίσει «Τραμπ των τροπικών». Οι δυο τους ήταν ιδεολογικοί σύμμαχοι και, την εποχή που συνέπεσαν στην εξουσία, η σχέση των δύο κρατών έγινε θεαματικά πιο στενή.

Απεναντίας, ο αρχηγός του κράτους της Βραζιλίας συγκαταλεγόταν στους τελευταίους ηγέτες του κόσμου που συνεχάρησαν τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη το 2020. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Μπραζίλια και την Ουάσινγκτον έχουν γίνει πολύ πιο ψυχρές αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο το 2021.

Αρκετοί φοβούνται πως ο κ. Μπολσονάρου θα αντιγράψει τον Ντόναλντ Τραμπ αν χάσει στις εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται τη 2η Οκτωβρίου, αρνούμενος να αποδεχτεί την ήττα του από τον Λούλα. Εδώ και καιρό, ο αρχηγός του κράτους κάνει αθεμελίωτους ισχυρούς περί νοθείας και υποστηρίζει πως το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας δεν είναι αξιόπιστο, εγείροντας ανησυχίες για το ξέσπασμα θεσμικής κρίσης.

Προ ημερών, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του» στον κ. Μπολσονάρου, που κατ’ αυτόν έχει κάνει «καταπληκτική δουλειά».

Ο Λούλα έκρινε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πως ο κόσμος είναι καλύτερος όταν δεν βρίσκονται στην εξουσία άνθρωποι όπως οι κ.κ. Μπολσονάρου και Τραμπ. «Ο κόσμος ήδη υποφέρει πολύ», σημείωσε, προσθέτοντας πως θα προτιμούσε ο αντίπαλός του να είχε προτιμήσει να αντιγράψει άλλους αμερικανούς προέδρους, όπως δύο προκάτοχους του Ντόναλντ Τραμπ, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπιλ Κλίντον.

Το γραφείο του κ. Μπολσονάρου δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Καθώς η πολιτική ένταση συνεχίζει να ανεβαίνει στη Βραζιλία, χθες η αστυνομία ανακοίνωσε πως 24χρονος οπαδός του 67χρονου αρχηγού του κράτους μαχαίρωσε και σκότωσε 42χρονο υποστηρικτή του 76χρονου Λούλα. Τον Ιούλιο, καταγράφτηκε παρόμοιο επεισόδιο.

Παραμένει διψήφια η διαφορά

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, διατηρεί προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του νυν αρχηγού του κράτους ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών τη 2η Οκτωβρίου, όμως ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, 67 ετών, το μείωσε κατά ακόμη δύο μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha.

Συγκεκριμένα, ο Λούλα πιστώνεται το 45% των προθέσεων ψήφου (αμετάβλητο από την προηγούμενη εκδοχή της έρευνας, την 1η Σεπτεμβρίου), ενώ ο κ. Μπολσονάρου μεγέθυνε το δικό του ποσοστό στο 34% (+2%).

Το προβάδισμα του πρώην προέδρου επί του νυν, που βρισκόταν στις 21 μονάδες τον Μάιο, δεν έχει πάψει να συρρικνώνεται. Έφθανε τις 29 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος, την 30ή Οκτωβρίου, ο Λούλα θα επικρατήσει εξασφαλίζοντας το 53% των ψήφων έναντι 39% του ηγέτη της βραζιλιάνικης άκρας δεξιάς. Το προβάδισμα του ηγέτη της κεντροαριστεράς ενόψει δεύτερου γύρου μειώθηκε μια μονάδα σε μια εβδομάδα, από τις 15 στις 14.

Τα ποσοστά έγκρισης και απόρριψης του έργου του κ. Μπολσονάρου στην προεδρία παρέμειναν αμετάβλητα σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα (31% και 42% αντίστοιχα).

Η δημοσκόπηση της Νταταφόλια διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.676 ψηφοφόρων την 8η και 9η Σεπτεμβρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Πηγή: newsbeast.gr