Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν πριν από σχεδόν ένα μήνα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, ανακοίνωσε χθες μη κυβερνητική οργάνωση. Το κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν ξέσπασε στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πέθανε η 22χρονη Κούρδισσα Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει εξελιχθεί στο σοβαρότερο κύμα αμφισβήτησης προς την θρησκευτική ηγεσία του Ιράν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραΐσι κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για εφαρμογή «πολιτικής αποσταθεροποίησης» κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ συνεχίζονται, σε πείσμα της καταστολής, οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

«Έπειτα από την αποτυχία της στρατιωτικής επιλογής και των αμερικανικών κυρώσεων, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προσφεύγουν στην πολιτική αποσταθεροποίησης που είναι καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος του Ιράν από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου συμμετέχει στην «Διάσκεψη για την Συνεργασία και την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία», ένα φόρουμ συνεργασίας 27 ασιατικών χωρών.

Ταυτόχρονα στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας έδωσε εντολή στους ιρανούς δικαστές να εκδίδουν σκληρές αποφάσεις κατά των «στοιχείων των ταραχών», μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

« Έδωσα οδηγίες στους δικαστές μας να αποφύγουν την επίδειξη συμπόνοιας προς τα κεντρικά στοιχεία αυτών των ταραχών και να εκδίδουν σκληρές αποφάσεις εναντίον τους, διαχωρίζοντας παράλληλα τους λιγότερο ενόχους», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA ο Γολάμχοσέιν Μοχσενί Ετζέι.

Πηγή: newsbeast.gr