Για την πορεία της πανδημίας, το ενδεχόμενο νέων μέτρων και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Mega ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων παρά τα αυξημένα κρούσματα σε νεαρής ηλικίας άτομα, σχολιάζοντας ότι το ζήτημα της διασποράς του κορονοϊού απασχόλησε τους ειδικούς.

«Με τα τεστ που έχουν προγραμματιστεί θεωρούμε ότι η μετάδοση θα μειωθεί κατά 70-90% απ’ ότι αν δεν γίνονταν τα τεστ. Οπότε μιλάμε για ένα από τα πιο ασφαλή περιβάλλοντα που θα μπορούσαν να βρίσκονται τα παιδιά αυτή την περίοδο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλή τα αποτελέσματα των τεστ, τόνισε πως υπάρχει ένα φαινόμενο όπου ένα μοριακό τεστ μπορεί να βγει θετικό και το rapid αρνητικό.

«Στις περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό τότε η παραλλαγή είναι ελάχιστα μεταδοτική ή και καθόλου, οπότε δεν μας ανησυχεί σε αυτή την περίπτωση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι έτσι «η πιθανότητα είναι δηλαδή πως οι άνθρωποι αυτοί είναι από τους λιγότερο μολυσματικούς».

Σε ερώτηση για το αν φαίνεται αμέσως η θετικότητα στο testing, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως χρειάζονται 2-3 μέρες από τη στιγμή που θα μολυνθεί κάποιος, αλλά και σε αυτή τη περίοδο κανείς δεν είναι μεταδοτικός.

Μιλώντας για το χρονικό πλαίσιο της κορύφωσης του κύματος της πανδημίας, ο καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός, ενώ τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία επιπέδωση.

Ωστόσο δεν απέκλεισε μία κορύφωση μέσα στην εβδομάδα λόγω των τεστ, συμπληρώνοντας ότι «μέσα στα πιο πιθανά σενάρια είναι να δούμε μία μεγάλη πτώση μέσα στον Ιανουάριο».

Πηγή: newsbeast.gr