Ο 18χρονος Πέιτον Γκέντρον που είχε εισβάλει σε σούπερ μάρκετ του Μπάφαλο των ΗΠΑκαι άνοιξε πυρ με στόχο να δολοφονήσει Αφροαμερικανούς, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με δίωξη για ρατσιστικό έγκλημα.

Ο νεαρός έχει παραδεχθεί ότι είναι υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής και έχει αποδεχθεί ότι σχεδίαζε την επίθεσηγια καιρό, ενώ επέλεξε την συγκεκριμένη περιοχή, επειδή δεν μένουν λευκοί κάτοικοι.

Έτσι, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρούμε ότι είναι νομικό και ηθικό καθήκον μας να αγωνιζόμαστε εναντίον των εγκλημάτων που υποκινούνται από το μίσος».

Υπενθυμίζεται, ότι στις 14 Μαΐου, έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία, ο 18χρονος πήγε στο σουπερμάρκετ Tops, ντυμένος με στρατιωτική στολή και οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τύπου AR-15 και με μια κάμερα που μετέδιδε τους φόνους σε απευθείας μετάδοση στο διαδίκτυο. Σκότωσε συνολικά δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις – σχεδόν όλα τα θύματα ήταν μαύροι.

Ο στόχος του ήταν «να εμποδίσει τους μαύρους να αντικαταστήσουν τους λευκούς (…) και να εμπνεύσει παρόμοιες επιθέσεις», αναφέρεται στο ομοσπονδιακό κατηγορητήριο, όπου αναλύεται μια θεωρία συνωμοσίας την οποία διακινούν οι λευκοί ρατσιστές.

Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του δράστη οι αστυνομικοί βρήκαν ένα «μανιφέστο» που είχε γράψει τους προηγούμενους μήνες. Σε αυτό ανέλυε τα σχέδιά του και εξηγούσε ότι επέλεξε το σουπερμάρκετ Tops στο Μπάφαλο, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το σπίτι του, επειδή σε εκείνη την περιοχή ζουν πολλοί Αφροαμερικανοί. Ο στόχος του, έγραφε, ήταν «να σκοτώσει όσο περισσότερους μαύρους ήταν δυνατόν».

Πηγή: newsbeast.gr