Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι προγραμματίζει να συναντηθεί με νομοθέτες στο Κογκρέσο σχετικά με τα όπλα και μετά το μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Τέξας την προηγούμενη εβδομάδα, που κόστισε τη ζωή σε 19 μαθητές και δύο δασκάλους και έχει ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.

«Υπάρχει πολύς και φριχτός πόνος» δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια μιας συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Μπάιντεν, που επισκέφτηκε τις οικογένειες των θυμάτων την Κυριακή στο Ουβάλντε του Τέξας, δήλωσε ότι βίωσε τις συνέπειες μαζικών επιθέσεων με όπλα, περισσότερο από κάθε άλλον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και η καταστροφή…, είναι απίστευτη» δήλωσε ο ίδιος. «Θα συναντηθώ με το Κογκρέσο για τα όπλα. Σας το υπόσχομαι» δήλωσε ο ίδιος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, καθώς εξέρχονταν από το προεδρικό γραφείο.

Η Άρντερν εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για τα θύματα της επίθεσης στο Τέξας, αλλά και για τη ρατσιστική επίθεση της 14ης Μαΐου στο Μπάφαλο, όπου δολοφονήθηκαν δέκα άνθρωποι.

«Είναι καταστροφικό να βλέπεις τις συνέπειες σε αυτές τις κοινότητες» είπε η ίδια.

Η Άρντερν δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής να μοιραστεί οτιδήποτε σχετικό με την εμπειρία της Νέας Ζηλανδίας σχετικά με την οπλοκατοχή, αν αυτό θα είχε αξία.

Τζο Μπάιντεν και Τζασίντα Άρντερν

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «σημαντικό» αυτό που η αναφερόμενη χώρα κάνει με τις εταιρίες τεχνολογίας.

Όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έπειτα από ένα μακελειό που έγινε το 2019 στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, κατά το οποίο ένας μοναχικός οπλοφόρος σκότωσε 51 μουσουλμάνους, η Άρντερν απαγόρευσε τα ημιαυτόματα όπλα, ενώ επέβαλε και άλλους περιορισμούς στη χρήση των όπλων.

Οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας δεν συμβαδίζουν με την κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου τα μέλη του Κογκρέσου και οι ακτιβιστές δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση της βίας των όπλων, με τα περιστατικά των επιθέσεων με όπλα να είναι πολυάριθμα.

Στις ΗΠΑ, οι νομοθέτες έχουν επανειλημμένα αποτύχει να ενισχύσουν προληπτικά τους νόμους για την οπλοκατοχή, έπειτα από αιματηρά περιστατικά βίας από τη χρήση όπλων κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν είναι ανοιχτοί στην επιβολή νέων περιορισμών στην οπλοκατοχή, ενώ από την άλλη μεριά οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μία πιο ευρεία θεώρηση για τα δικαιώματα της οπλοκατοχής.

Μέλη του Κογκρέσου από τα δύο κόμματα εργάζονται για την ανάληψη πιθανής νομοθετικής δράσης παρά τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Μπάιντεν δεν υποστηρίζει μία απαγόρευση για όλα τα όπλα, τονίζοντας ότι επεξεργάζεται το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης με εκτελεστικά διατάγματα για την προστασία από τη βία των όπλων.

Ο Λευκός Οίκος παροτρύνει το Κογκρέσο να αναλάβει δράση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ο Μπάιντεν προς στιγμήν φαίνεται να δίνει τον απαραίτητο χρόνο στους νομοθέτες για την εξεύρεση συμβιβασμών που θα μπορούσαν να ψηφιστούν.

«Θα επιτρέψουμε σε αυτή τη διαδικασία να εξελιχθεί» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έχει επανειλημμένα δηλώσει μετά την επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι οι κανονισμοί για την οπλοκατοχή δεν αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα.

Πηγή: newsbeast.gr