Ο αστυνομικός, που ήταν αρμόδιος για την επιχείρηση στη διάρκεια του μακελειού σε δημοτικό σχολείο της Ουβάλντε στο Τέξας, δεν είχε ενημερωθεί για τις απελπισμένες κλήσεις που έκαναν προς την αστυνομία μερικά από τα παιδιά που ήταν παγιδευμένα στο κτίριο, δήλωσε σήμερα γερουσιαστής του Τέξας.

Οι κλήσεις που λάμβανε η αστυνομία της Ουβάλντε «δεν μεταβιβάζονταν στον επικεφαλής στο σημείο, τον αστυνομικό (Πιτ) Αρεντόντο», τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος της σχολικής περιφέρειας στην οποία ανήκει το δημοτικό σχολείο, δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόλαντ Γκουτιέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πρόκειται «για ένα σφάλμα του συστήματος» πρόσθεσε ο Γκουτιέρες, πρόεδρος της Γερουσίας του Τέξας, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει ποιος είχε ενημερωθεί για τις κλήσεις αυτές.

Οι ενέργειες της αστυνομίας βρίσκονται στο επίκεντρο των επικρίσεων μετά το μακελειό αυτό που σημειώθηκε στις 24 Μαΐου στο δημοτικό σχολείο Ρομπ. Δεκαεννέα παιδιά και δύο δασκάλες έπεσαν νεκρές από τις σφαίρες του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος, σε ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε σχολείο στις ΗΠΑ.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας (DPS) είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα ότι 19 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες επιβολής της τάξης βρίσκονταν στον διάδρομο έξω από μία αίθουσα όπου είχε εισβάλει ο δράστης του μακελειού επί 45 λεπτά προτού τελικά εισέλθουν σε αυτή και τον σκοτώσουν.

Συνολικά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αστυνομία χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να επέμβει.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί μαθητές και δάσκαλοι που βρίσκονταν σε αίθουσες από τις οποίες πέρασε ο δράστης έπαιρναν τηλέφωνο την αστυνομία. Ανάμεσά τους και ένα παιδί που πήρε τηλέφωνο λέγοντας: «Σας παρακαλώ, στείλτε την αστυνομία τώρα».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθυντής της DPS, ο Στίβεν ΜακΓκρο, είχε δηλώσει ότι οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν πιο γρήγορα διότι πίστευαν ότι «πιθανόν δεν υπήρχαν πια επιζώντες» χωρίς να εξηγήσει ποιος είχε ενημερωθεί για τις κλήσεις που γίνονταν προς την αστυνομία από το εσωτερικό του σχολείου.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τι έκαναν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης» και ποιες διαδικασίες ακολούθησαν ή όχι, τόνισε ο Γκουτιέρες. «Αποτύχαμε όλοι. Έγιναν πολλά λάθη» κατέληξε ο γερουσιαστής που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός πιο αυστηρού πλαισίου για την οπλοκατοχή.

Πηγή: newsbeast.gr