Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα “είναι ακόμα δυνατή”, υπό τον όρο ότι θα “επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό”, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί το Σάββατο.

«Αρκετούς μήνες μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη», ο Μακρόν «εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία προόδου (στις συνομιλίες) και επέμεινε στον πρόεδρο Ραϊσί ότι είναι ανάγκη να κάνει την ξεκάθαρη επιλογή να συνάψει τη συμφωνία και να επανέλθει το Ιράν στην εφαρμογή των δεσμεύσεών του για το πυρηνικό του πρόγραμμα», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση.

Τον Ιούνιο, το Ιράν άρχισε να αφαιρεί ουσιαστικά όλο τον εξοπλισμό παρακολούθησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που είχε εγκατασταθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο Μακρόν ζήτησε επίσης την απελευθέρωση τεσσάρων Γάλλων πολιτών που, όπως είπε, “κρατούνται αυθαίρετα” στο Ιράν.

Πηγή: newsbeast.gr