Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε σε παύση των επιθετικών ενεργειών, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί μέσω της διπλωματίας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν επιθετικές ενέργειες στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, ύστερα από αναφορές για εκρήξεις και νεκρούς.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και έχει προκαλέσει πολλά θύματα κατά τα φαινόμενα τις τελευταίες ώρες. Επί του παρόντος δεν έχουμε την απόδειξη μιας οποιαδήποτε ρωσικής στρατιωτικής αποκλιμάκωσης όσον αφορά την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το Reuters.

«Ζητούμε γρήγορη αποκλιμάκωση»

Παράλληλα, το AFP αναφέρει ότι ο Μακρόν πρόσθεσε πως «οι βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν στη ζώνη επαφής. Πρώτον, ζητούμε την παύση των στρατιωτικών ενεργειών και τη γρήγορη αποκλιμάκωση, δεύτερον, την επανάληψη εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων καθώς συνεχίζουμε να λέμε ότι μέσω του διαλόγου η κατάσταση αυτή μπορεί να βρει την εξέλιξή της».

«Χαιρετίζω τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, αλλά αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι εταίροι, είναι καλό πάντα οι ενέργειες να συμφωνούν με τις δηλώσεις. Άρα θέλουμε να μπορούμε να έχουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία που να τις ακολουθούν», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε ότι «τις επόμενες ώρες θα υπάρξει στενός συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών συμμάχων», καθώς έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, αρκετών Ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου και του ΝΑΤΟ.

Πηγή: newsbeast.gr