Τη στάση που κρατά η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία εξήγησε με συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Όπως είπε, το μήνυμα πως «οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη γειτονική χώρα, ο Μακρόν υπογράμμισε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της Τουρκίας του και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες κατά της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως «η πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ήταν ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δύο ευρωπαϊκές χώρες» και εξέφρασε τη στήριξή του στην κυριαρχία της Ευρώπης.

Ποια είναι η επιθυμία μας, διερωτήθηκε και σημείωσε: «Η αποκλιμάκωση, να μας σεβαστεί η Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος να σεβαστεί τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αξίες της, να μην ψεύδεται, να μην προσβάλλει. Θα ήταν κάτι το εξαιρετικό και πιστεύω πως είναι το ελάχιστο».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με καμία θρησκεία και ότι μάχεται ενάντια στην τρομοκρατία στο όνομα του Ισλάμ, όχι ενάντια στο ίδιο το Ισλάμ. Επίσης, απηύθυνε μήνυμα αποκλιμάκωσης και ειρήνης, σημειώνοντας πως το σχέδιο του σχέδιο έχει ως θεμελιώδη στόχο την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών.

Πηγή: newsbeast.gr