Ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε την στάση που είχε για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς αποφάσισε ότι για λόγους ασφαλείας πρέπει να πάρει παράταση η διάρκεια ζωής τους, πέρα από τα 50 έτη.

Πρόκειται για σημαντική μεταστροφή του Γάλλου προέδρου σε σχέση με όσα δήλωσε το 2018, όταν και έθεσε στόχο το κλείσιμο σχεδόν δώδεκα αντιδραστήρων.

Το AFP μαζί με το Reuters σημειώνουν για την νέα πολιτική της Γαλλίας που αφορά την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στον τομέα της ασφάλειας, ότι πρόκειται να κατασκευαστούν έξι νέοι αντιδραστήρες EPR (ευρωπαϊκοί αντιδραστήρες ύδατος υπό πίεση).

Μάλιστα, ο Μακρόν εξετάζει την κατασκευή άλλων οκτώ, με την έναρξη λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα νέας γενιάς EPR2 να υπολογίζεται γύρω στο 2035.

«Πήρα δύο ισχυρές αποφάσεις: να παραταθεί η διάρκεια ζωής όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων που μπορούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους, χωρίς καμιά υποχώρηση όσον αφορά την ασφάλεια» και «ότι κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας σε κατάσταση παραγωγής δεν θα πρέπει να κλείσει στο μέλλον (…) εκτός αν είναι για λόγους ασφαλείας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συγκεκριμένοι αντιδραστήρες θα συμπληρωθούν από μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) και «καινοτόμους» αντιδραστήρες που παράγουν λιγότερα απόβλητα, με στόχο τα «25 γιγαβάτ νέας πυρηνικής δυναμικότητας έως το 2050», μια «επανάσταση» που δικαιολογείται από την αύξηση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή: newsbeast.gr