Διπλωματικές διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα είχε την Τρίτη (22/3) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διπλωματικών κινήσεων του Παρισιού, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος σε δύο μέρες συμπληρώνει ένα μήνα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ο Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος «συνέχισε και σήμερα τις μακρές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», κάτι που είχε γίνει γνωστό και από πλευράς Κρεμλίνου, ενώ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σχετικά με τις διαβουλεύσεις με τους δύο τελευταίους, διπλωματικές γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι πεπεισμένος πως παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται συμφωνία, οι επαφές θα πρέπει να συνεχιστούν, με άμεσο στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις με Σολτς και Ντράγκι γαλλικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι έρχονται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε χθες ο Γάλλος πρόεδρος με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενεργειακή πτυχή της ουκρανικής κρίσης, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα μέτρα που ενδεχομένως θα πρέπει να υιοθετηθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στην ΕΕ και να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου.

Επίσης συζητήθηκαν τα επισιτιστικού χαρακτήρα προβλήματα που αναμένεται ότι θα προκύψουν καθώς και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται»

Τέλος σε σημερινό βίντεο – μηνυμά του για την κρίση στην Ουκρανία προς το Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ, ο Μακρόν ανεφερε ότι «το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται, μη στρατιωτικές υποδομές βομβαρδίζονται, εκρηκτικά όπλα χρησιμοποιούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και στοχοποιούνται εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια».

«Ο νόμος του πολέμου δεν είναι προαιρετικός. Η προστασία των πολιτών και των πολιτικών υποδομών είναι αδιαπραγμάτευτη. Όσοι καταπατούν αυτούς τους κανόνες θα λογοδοτήσουν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι στην Ουκρανία «είναι επείγον να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι για την καταπολέμηση μιας ενδεχόμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης θα προτείνει στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή «μια πρωτοβουλία διεθνούς αλληλεγγύης για την επισιτιστική ασφάλεια».

Πηγή: newsbeast.gr