Συνολικά 12 άτομα αγνοούνται, μετά τη φονική κατολίσθηση σε κατασκήνωση στη Μαλαισία, που λειτουργούσε χωρίς άδεια, με τις έρευνες για τον εντοπισμό τους να βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά τις δυσκολίες λόγω έντονων βροχοπτώσεων.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν όταν κατολίσθηση στο Μπατάνγκ Κάλι, δημοφιλή περιοχή με λόφους σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων βόρεια της Κουάλα Λουμπούρ, καταπλάκωσε τα θύματα την ώρα που κοιμούνταν στις σκηνές τους.

Την ώρα της κατολίσθησης στο σημείο υπήρχαν 94 άνθρωποι από τους οποίους οι 61 διασώθηκαν, ενώ 12 συνεχίζουν να αγνοούνται, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών της Μαλαισίας.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και επαναλήφθηκε στις 8:30 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα, 02:30 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πυρόσβεσης και διάσωσης στην πολιτείας Σελάγκορ, ο Νοραζάμ Χάμις, προσθέτοντας ότι τις προσπάθειες των ομάδων διάσωσης συνδράμουν επτά ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι και εκσκαφείς.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει ισχυρή ροή νερού από την κορυφή και στο έδαφος. Αυτό περιπλέκει τις επιχειρήσεις έρευνας διότι το έδαφος είναι μαλακό», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο Νοραζάμ είπε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες να έχουν επιβιώσει οι 12 αγνοούμενοι λόγω της έλλειψης οξυγόνου και του βάρους της λάσπης που τους έχει καταπλακώσει.

Ο πρωθυπουργός Ανουάρ Ιμπραχίμ δήλωσε σε δημοσιογράφους αργά χθες ότι η κυβέρνηση θα παράσχει βοήθεια ύψους 10.000 ρινγκίτ (περίπου 2.260 δολαρίων) στην οικογένεια κάθε ανθρώπου που χάθηκε στην τραγωδία αυτή ενώ οι επιζώντες θα λάβουν 1.000 ρινγκίτ ανά νοικοκυριό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατέρρευσαν περίπου 450.000 κυβικά μέτρα εδάφους από ύψος περίπου 30 μέτρων, με αποτέλεσμα τόνοι χώματος και λάσπης να καλύψουν έκταση περίπου 4 στρεμμάτων.

Η δασική υπηρεσία σε αρκετές πολιτείες έδωσε εντολή να κλείσουν οι χώροι κατασκήνωσης που θεωρούνται υψηλού κινδύνου καθώς και οι διαδρομές για πεζοπόρους και οχήματα off-road.

Οι κατολισθήσεις είναι συχνό φαινόμενο στη Μαλαισία, αλλά συνήθως συμβαίνουν μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Επίσης συχνές είναι και οι πλημμύρες, με περίπου 21.000 ανθρώπους να αναγκάζονται πέρυσι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε επτά πολίτες λόγω της καταρρακτώδους βροχής.

Πηγή: newsbeast.gr