Τον νέο εκλογικό νόμο του Μάλι ψήφισε το στρατιωτικό καθεστώς που κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία τον Αύγουστο του 2020, κάνοντας ένα μικρό βήμα προς την αποκατάσταση της δημοκρατίας, εν μέσω των σκληρών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από την Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS).

Το Μαλί και η 15μελής ECOWAS ερίζουν σχετικά με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα από τους ηγέτες του πραξικοπήματος για τη διεξαγωγή εκλογών, είχαν προτείνει αρχικά πέντε και στη συνέχεια δύο χρόνια, καθώς η ECOWAS αξιώνει την επίσπευσή τους.

Η χούντα του Μαλί εξέδωσε διάταγμα στις 6 Ιουνίου, στο οποίο προβλέπεται διετές χρονοδιάγραμμα που υπολογίζεται από τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την ECOWAS συνεχίζονται.

Η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση εξέφρασε τη θλίψη της για αυτήν την απόφαση και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις επαφές με την κυβέρνηση των στρατιωτικών προκειμένου να επιτύχει ένα «αμοιβαία συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα».

Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ECOWAS θα επανεξετάσουν το θέμα σε σύνοδο κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 3 Ιουλίου.

Πηγή: newsbeast.gr