Το δικό ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε από τα Χανιά της Κρήτης την Πέμπτη (29/9) ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Όποιος διανοηθεί να ξανανοίξει τη συνθήκη της Λωζάνης θα έχει πρόβλημα με την ιστορία» είπε.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε εκτενώς ενέργειες του Ελευθέριου Βενιζέλου πριν 100 χρόνια που διασφάλισαν την Ειρήνη για όλους τους Έλληνες.

Με αφορμή την επίσκεψη του για πρώτη φορά στους Τάφους των Βενιζέλων περιέγραψε τα συναισθήματα που ένιωσε και τις σκέψεις του.

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή που τη νιώθω πολύ προσωπικά ως Έλληνας, ως Μακεδόνας να βρίσκομαι για πρώτη φορά εδώ στους Τάφους των Βενιζέλων. Όπως και στην εποχή του εθνάρχη η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να πραγματώσει τους εθνικούς της στόχους μόνο όταν εντάξει τις εθνικές της προτεραιότητες σε μεγάλα ευρύτερα, Ευρωπαϊκά σχήματα συνεργασίας. Αυτό που έκανε ο Βενιζέλος με μεγάλη επιτυχία ο ίδιος δρόμος ανοίγεται και για εμάς σήμερα. Να δουλέψουμε μαζί με την Ευρώπη για να κάνουμε την χώρα μας πιο δυνατή» δήλωσε.

«Ο Βενιζέλος μας εγγυήθηκε 100 χρόνια Ειρήνης με τη συνθήκη της Λωζάνης. Με μια κίνηση μεγάλη που κατάφερε να χτίσει πάνω στις στάχτες της καταστροφής ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Έλληνες σε μια ασφαλή γειτονιά. Είναι κάποια που το ιστορικό επίτευγμα της Λωζάνης προσπαθούν να το ανατρέψουν με αναθεωρητισμους υβριστικές δηλώσεις και πρακτικές και ανάλογη ρητορεία. Από εδώ, από τους τάφους των Βενιζέλων η απάντηση που πρέπει να δώσουμε όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι είναι ότι όποιος διανοηθεί να ξανανοίξει την συνθήκη της Λωζάνης ή να επιβάλλει αναθεωρητισμό στην περιοχή μας θα έχει μεγάλο πρόβλημα με την ιστορία δεν θα τον ξεπλύνει εύκολα η ιστορία» τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πηγή: newsbeast.gr