Κάθε χρόνο, στις 16 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού. Το φετινό θέμα είναι «Το δικαίωμα στην τροφή για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον», υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόσβασης σε ασφαλή, θρεπτική και οικονομικά προσιτή τροφή για όλους. Πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και παράγεται επαρκής τροφή παγκοσμίως, το 10% του πληθυσμού συνεχίζει να υποφέρει από πείνα. Από την άλλη, τα ποσοστά παχυσαρκίας και μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι επίσης σε ανησυχητικά επίπεδα.
Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών προτύπων είναι πιο σημαντική από ποτέ στην εποχή μας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω σταδιακών αλλαγών στις καθημερινές συνήθειες. Ένας ουσιαστικός τρόπος είναι η μείωση της ζάχαρης, και σε αυτήν την προσπάθεια, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να λειτουργήσουν ως πολύτιμοι σύμμαχοι.
Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 11-13 Οκτωβρίου 2024, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια και τη χρήση αυτών των γλυκαντικών. Το Δορυφορικό Συμπόσιο του συνεδρίου επικεντρώθηκε στον ρόλο τους στη διατροφή, την υγεία και τη διαχείριση βάρους. Η Καθηγήτρια Μαρία Χασαπίδου παρουσίασε τις 11 εγκεκριμένες επιλογές γλυκαντικών στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η ασφαλής χρήση τους έχει μελετηθεί εκτενώς.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Ρέππας παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης SWEET, η οποία εξέτασε τη χρήση γλυκαντικών στη διαχείριση βάρους και την υγεία. Δικαιώθηκε ότι η ομάδα που κατανάλωνε γλυκαντικά κατάφερε να ελέγξει καλύτερα την πρόσληψη σακχάρων και διατήρησε μεγαλύτερο ποσοστό της απώλειας βάρους.
Η Βίκυ Πυρογιάννη από την Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών ανέφερε ότι τα γλυκαντικά είναι ασφαλή και έχουν υποβληθεί σε αυστηρές αξιολογήσεις. Σημείωσε ότι δεν συμβάλλουν στην τερηδόνα, δεν επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα γλυκαιμίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Συνοψίζοντας, η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία μας εντός της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τα βλέπουμε ως εργαλεία για τη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή μας.
Πηγή: tanea.gr