Βάζοντας βιαστικά σε μια τσάντα λίγα ρούχα και το διαβατήριο της έφυγε από την Ουκρανία η Ελληνίδα τραγουδίστρια της Όπερας Αγλαΐα Πολυχρονίδη που ζούσε για πάνω από 30 χρόνια στην Οδησσό. Πέρασε τρία ολόκληρα 24ωρα στα σύνορα της Μολδαβίας μαζί με άλλα 10 μέλη της οικογένειάς της, τρεις γάτες και έναν παπαγάλο. Πήγαν οδικώς μέχρι το Βουκουρέστι και από εκεί έφτασαν αεροπορικώς στην Αθήνα.

Η 53 ετών κα Πολυχρονίδη περιγράφει στην κάμερα του Newsbeast τη ζωή της στην Ουκρανία και τις εφιαλτικές στιγμές που θα θυμάται για πάντα. Δεν θα ξεχάσει ποτέ το πρωινό της 24ης Φεβρουαρίου, τους βομβαρδισμούς που την ξύπνησαν τα ξημερώματα και τις 32 ώρες στο αυτοκίνητο για να φτάσει στα σύνορα της Μολδαβίας.

«Είμαι ελληνίδα εξωτερικού, έμενα και δούλευα στην Οδησσό για πάνω από 30 χρόνια. Η ελληνική μου καταγωγή είναι από τη Γεωργία. Είμαι μουσικός, τραγουδίστρια της όπερας, βραβευμένη σε διεθνείς διαγωνισμούς, επίτιμος εργάτης της τέχνης της Ουκρανίας, υποψήφια παιδαγωγικών επιστημών. Εργάζομαι στη Φιλαρμονική της Οδησσού, είμαι διευθύντρια του συνόλου σολίστ της καλλιτεχνικής ομάδας “Renaissance”, είμαι επίσης αντιπρόεδρος της κοινωνικής οργάνωσης “Έλληνες της Οδησσού”» λέει.

«Δεν σκοπεύαμε να φύγουμε από την Οδησσό. Ούτε εγώ ούτε η αδερφή μου πιστεύαμε πως αυτά που έλεγαν στην τηλεόραση, ότι η Ρωσία μπορεί να μπει στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα» τονίζει φανερά συγκινημένη.

«Δεν φανταζόμασταν πως μπορεί να είναι αλήθεια. Ξυπνήσαμε στις 5 το πρωί από τους βομβαρδισμούς. Άρχισαν να βομβαρδίζουν όλες τις πόλεις ταυτόχρονα. Ξυπνήσαμε από τον θόρυβο, από τις βόμβες που έπεσαν. Την πρώτη ημέρα χτύπησαν το λιμάνι της Οδησσού δύο ή τρεις φορές, χτύπησαν επίσης ένα εργοστάσιο με ηλεκτρονικά και τις στρατιωτικές αποθήκες» υπογραμμίζει.

«Πρέπει να φύγουμε, έρχεται στρατός, βλέπω τους στρατιώτες με τα μάτια μου»

Εστιάζοντας στη στιγμή που αποφάσισε να βάλει βιαστικά δύο πράγματα σε μια τσάντα η Αγλαΐα Πολυχρονίδη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μας πήρε τηλέφωνο ο μεγάλος γιος της αδερφής μου που έχει επιχείρηση πίσω από τη Χερσόνα, κοντά στα σύνορα της Κριμαίας και ασχολείται με δημητριακά. Ήταν στα χωράφια και έκανε προετοιμασίες για την καλλιέργεια της γης. “Μάνα, αμέσως μαζευτείτε, πρέπει να φύγουμε οπωσδήποτε. Έρχεται στρατός. Ρώσοι στρατιώτες διασχίζουν το δικό μας χωράφι. Τους βλέπω με τα μάτια μου” είπε στην αδερφή μου».

«Ήρθα στην Ελλάδα με μια μικρή τσάντα. Δεν πήρα σχεδόν τίποτα. Σκέφτηκα πως θα γυρίσουμε σε δύο – τρεις ημέρες. Πήρα το διαβατήριο, τα λεφτά που είχα στο σπίτι, κάποια κοσμήματα της μητέρας μου. Φόρεσα ένα τζιν και έβαλα ένα παντελόνι στην τσάντα μου, ένα μπλουζάκι και μια φόρμα» επισημαίνει εξηγώντας πόσο πολύ θέλει να γυρίσει πίσω.

«Δύο εβδομάδες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με είχαν πάρει τηλέφωνο από το Ελληνικό Προξενείο και με ρώτησαν “σκοπεύετε να φύγετε τώρα που ακούγονται τόσα;”. Απάντησα “όχι”. Ελληνικό διαβατήριο έχω μόνο εγώ και ο μεγάλος μου ανιψιός, η αδερφή μου έχει ταυτότητα παλιννόστησης. Ρώτησα σε περίπτωση που φύγω εάν μπορώ να πάρω μαζί μου τα εγγονάκια μου και μας είπαν “δυστυχώς όχι” εξηγώντας ότι μπορούν να φύγουν μόνο όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια. Δεν το σκέφτηκα καν… Δεν θα άφηνα την οικογένεια μου» επισημαίνει η τραγουδίστρια της όπερας.

«Μείναμε 32 ώρες στο αυτοκίνητο για να φτάσουμε στα σύνορα της Μολδαβίας»

Αφού πήρε την απόφαση να φύγει μαζί με άλλα 10 μέλη της οικογένειάς της από την Ουκρανία ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η ρωσική εισβολή η αντιπρόεδρος της κοινωνικής οργάνωσης «Έλληνες της Οδησσού» περιγράφει το δύσκολο ταξίδι με προορισμό τελικά την Αθήνα.

«Μπήκαμε στα αυτοκίνητα και ξεκινήσαμε για τα σύνορα της Μολδαβίας. Μείναμε 32 ώρες στην ουρά για να φτάσουμε. Καταλήξαμε στα σύνορα τη νύχτα της άλλης ημέρας. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που μας υποδέχτηκαν οι Μολδαβοί. Μπράβο τους, τους βγάζω το καπέλο και τους χειροκροτώ.

Έβαλαν μία μεγάλη σκηνή κοντά στα σύνορα, έκανε πολύ κρύο. Έφεραν γεννήτριες, το θερμόμετρο έδειχνε -1 βαθμό Κελσίου, έφεραν φορητά καλοριφέρ για να μπορούν κυρίως οι μεγάλοι και οι άνθρωποι με μικρά παιδιά να ζεσταθούν. Μας έδιναν εμφιαλωμένο νερό, μπισκότα και φαγητό. Οι εθελοντές μας βοηθούσαν, απλοί άνθρωποι κρατούσαν χαρτιά στα χέρια που έγραφαν στα αγγλικά, στα ρωσικά και στα ουκρανικά ότι μπορούμε να μείνουμε σπίτι τους, πως μπορούν να μας φιλοξενήσουν. Μας πήραν τα κλάματα. Συγκινηθήκαμε» λέει στο Newsbeast η Αγλαΐα Πολυχρονίδη.

Εγκαταλείποντας την Ουκρανία με τρεις γάτες και έναν παπαγάλο αγκαλιά

«Μείναμε στη Μολδαβία τρεις ημέρες. Μας φιλοξένησαν σε ξενοδοχεία κοντά στα σύνορα. Νομίζαμε πως θα ηρεμήσει η κατάσταση και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, αλλά αυτό δεν συνέβη» αναφέρει.

«Τον δεύτερο γιο της αδερφής μου δεν τον άφησαν να μείνει στη Μολδαβία, τον γύρισαν πίσω στην Ουκρανία επειδή έγινε γενική επιστράτευση και δεν έχει ελληνική ιθαγένεια, έχει μόνο ουκρανικό διαβατήριο. Φύγαμε στο σύνολο 11 άτομα από την οικογένεια μου. Πήραμε μαζί μας, δεν τα αφήσαμε τις τρεις γάτες μας και τον παπαγάλο μας. Κανείς από όσους έφυγαν δεν άφησε τα ζωάκια του πίσω. Όλοι τα είχαν μαζί στην αγκαλιά τους» σημειώνει.

«Όταν ακούσαμε ότι βομβαρδίζουν Ιζμαήλ που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Μολδαβίας ανησυχήσαμε. Οι Μολδαβοί φοβήθηκαν πως ο πόλεμος θα φτάσει και σε αυτούς, έτσι αποφασίσαμε να φύγουμε για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Πολυχρονίδη.

«Καταλάβαμε ότι αυτή η ιστορία δεν θα τελειώσει έτσι απλά. Πήγαμε στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία και από εκεί οι γυναίκες με τα παιδιά μπήκαμε στο αεροπλάνο και οι υπόλοιποι ήρθαν με αυτοκίνητο στην Ελλάδα» τονίζει.

«Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν την αλήθεια. Τι ακριβώς γίνεται και να καταλάβουν. Αρκετοί που μένουν στην Ελλάδα παρακολουθούν τις πληροφορίες που μεταδίδουν οι Ρώσοι οι οποίοι λένε άλλα πράγματα από όσα γίνονται. Λένε ψέματα» διευκρινίζει η Ελληνίδα τραγουδίστρια της ουκρανικής Όπερας.

«Το σπίτι μου στην Οδησσό ξέρω πως είναι καλά, βρίσκεται εκεί η οικογένεια του ανιψιού μου. Στην Αθήνα νοικιάσαμε δύο σπίτια γιατί είμαστε 11 άτομα και τα ζωάκια μας» μας λέει.

«Ελπίζουμε όλοι μας ο πόλεμος να τελειώσει και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην Οδησσό. Μπορώ να μείνω και στην Ελλάδα αλλά η ζωή μου ήταν στην Ουκρανία. Είχα τη δουλειά μου. Θα είναι τραγικό το να μην μπορέσουμε να γυρίσουμε» προσθέτει.

Δείτε τα όσα είπε στην κάμερα του Newsbeast η Αγλαΐα Πολυχρονίδη:

«Εάν δεν αντέξει η Ουκρανία και πέσει η Ευρώπη δε θα σωθεί»

Ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου η κα Πολυχρονίδη εξηγεί στο Newsbeast: «Η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει το εξής: “Η Ουκρανία κάνει μάχη. Η Ρωσία δεν θα σταματήσει. Εάν δεν αντέξει η Ουκρανία και πέσει η Ευρώπη δεν θα σωθεί”».

«Πρέπει να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας αλλιώς δεν γίνεται, μπορεί να είναι μεγάλη η ευρωπαϊκή καταστροφή. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει, θέλει να κάνει μεγάλη καταστροφή. Κάνει εγκλήματα. Οι Ουκρανοί μέχρι τελευταία στιγμή θα υπερασπιστούν τη χώρα, θα παλεύουν να διώξουν το ρωσικό στρατό. Δεν έχουμε τίποτα κακό για τους Ρώσους μόνο έχουμε μεγάλη άρνηση για την πολιτική και για την κυβέρνηση της Ρωσίας» επισημαίνει κλείνοντας.

Πηγή: newsbeast.gr