Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού προβλέπεται στα νέα μέτρα για τον κορονοϊό που υπέγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Προβλέπονται επίσης κλείσιμο των εστιατορίων και καφέ τα μεσάνυχτα, απαγόρευση σχολικών εκδρομών και γιορτών σε σπίτια και δημόσιους χώρους. Η συμμετοχή σε γάμους, κηδείες και άλλες θρησκευτικές και μη τελετές, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους τριάντα ανθρώπους.

«Αποκλείω ένα νέο, γενικό lockdown. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε διακοπή κυκλοφορίας και παραγωγικών δραστηριοτήτων μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Κόντε πρόσθεσε ότι «αυξήθηκε θεαματικά και ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ» ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι στο εξής, η καραντίνα θα μειωθεί από τις μέχρι τώρα δεκατέσσερις ημέρες, σε δέκα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Και ο Ιταλός υφυπουργός υγείας Πιερπάολο Σιλέρι υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «η μείωση της διάρκειας της καραντίνας είναι βασικής σημασίας» διότι ένα από τα κύρια ζητούμενα «είναι να μην μπλοκάρει όλη η Ιταλία».

Ανησυχία, τέλος, προκαλεί η καταγγελία συνδικαλιστικών οργάνων της ιταλικής αστυνομίας ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι βίαιες αντιδράσεις πολιτών που δεν σέβονται τους κανόνες ασφαλείας, όταν τους γίνεται σύσταση να φορούν μάσκα ή τους επιβάλλεται το προβλεπόμενο χρηματικό πρόστιμο, από τετρακόσια μέχρι και χίλια ευρώ.

Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση της Ολλανδίας

Νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση της Ολλανδίας, στα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνεται το κλείσιμο καφέ και εστιατορίων, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την άνοδο των κρουσμάτων της covid-19.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα των 17 εκατομμυρίων αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας τη Δευτέρα στο ρεκόρ των 7.000 νέων μολύνσεων. Αυτή την περίοδο η Ολλανδία κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με τους κατοίκους της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε είναι απρόθυμη να επαναφέρει πιο αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να πλήξουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, όμως δέχεται πιέσεις από τους ειδικούς να αναλάβει δράση προκειμένου να αποφύγει την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ο Ρούτε και ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας Χούχο ντε Γιόνγε – οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα επιβληθούν περιορισμοί, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση- είναι προγραμματισμένο να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στους πολίτες τους, στην Ολλανδία η κυβέρνηση περιορίστηκε στις συστάσεις, ακόμη και για τη χρήση μάσκας.

Μεταξύ των πιο αυστηρών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα είναι το κλείσιμο καφέ και εστιατορίων και η νυχτερινή απαγόρευση πώλησης αλκοόλ, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός NOS, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές.

Επίσης θα ανασταλεί η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα σε όσους είναι άνω των 18 ετών, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς θα περιορίζεται μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις και σε κάθε νοικοκυριό θα επιτρέπεται να φιλοξενεί έως και τρεις ανθρώπους, επεσήμανε ο NOS.

Αρχικά τα μέτρα θα ισχύουν για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: newsbeast.gr