Νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα με αυστηρούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες στην τακτική ενημέρωση για τον κορoνοϊό στις 18:00 το απόγευμα, όπως όλα δείχνουν, θα συμμετέχει σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση για τον κορoνοϊό συμμετέχουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ποια μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν

Διαρκείς είναι οι συσκέψεις από χθες το βράδυ στο κυβερνητικό επιτελείο για τα πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης μετά την επιβολή των νέων μέτρων. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, το οποίο και θα μοιραστεί στους προϋπολογισμούς του 2020 και του 2021.

Έτσι, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την 4η φάση της. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται η αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου από τα περίπου 600-700 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά σε τουλάχιστον 1-1,2 δισ. ευρώ ανάλογα και με το πόσες περιοχές θα κοκκινίσουν.

Όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο  πρωθυπουργός, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο στηριχτεί ο επιχειρηματικός κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Σε αυτόν ανήκει η εστίαση, οι μεταφορές, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.  Εκτιμάται τέλος, ότι θα επανέλθει το «υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων» με έμφαση στους πληττόμενους κλάδους, ενώ οι εργοδότες θα έχουν στα χέρια τους και το δικαίωμα της μείωσης του ωραρίου εργασίας μέσω του προγράμματος Συν-εργασία αλλά και της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Πηγή: newsbeast.gr