Επίθεση κατά του Κρεμλίνου το οποίο κατήγγειλε σήμερα για «δειλία» εξαπέλυσε η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, η Γιούλια Ναβάλναγια μόλις μία ημέρα πριν από τη νέα δίκη σε βάρος του φυλακισμένου αντιφρονούντος, που κινδυνεύει με 10 επιπλέον χρόνια κάθειρξης.

Ο 45χρονος μαχητής κατά της διαφθοράς, που πριν από ένα χρόνο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών, αναμένεται να δικαστεί από αύριο για δύο νέες υποθέσεις «απάτης» και «προσβολής» του δικαστηρίου.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιων δικαστηρίου της Μόσχας μέσω βιντεοσύνδεσης, από το κελί του στο σωφρονιστικό του ίδρυμα σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Οι συγγενείς του λένε ότι δεν τους δόθηκε άδεια να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Σύζυγος Ναβάλνι
Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια

«Τον φοβούνται τόσο που θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στη Ρωσία που θα δικαστεί απευθείας από τη φυλακή»

«Ακούστε, εσείς δειλοί και παλιάνθρωποι! Απαιτώ να μου επιτραπεί να παρακολουθήσω τη δίκη του συζύγου μου, έχω αυτό το δικαίωμα», επεσήμανε η Γιούλια Ναβάλναγια στον λογαριασμό της στο Instagram, χαρακτηρίζοντας τις νέες αυτές δίκες «παράνομες» και «ψεύτικες».

«Οι άνθρωποι του Κρεμλίνου τον φοβούνται τόσο που θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στη Ρωσία που θα δικαστεί απευθείας από τη φυλακή. Θέλουν να τον κρύψουν από όλους, τους υποστηρικτές του και τους δημοσιογράφους», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το 2020, ο Αλεξέι Ναβάλνι πέρασε αρκετούς μήνες αναρρώνοντας στη Γερμανία αφού δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα, κάτι για τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ορκισμένος εχθρός του Κρεμλίνου, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021 κατά την επιστροφή του στη χώρα και καταδικάστηκε σε μια παλιά υπόθεση απάτης, την οποία θεωρεί πολιτική και κατασκευασμένη. Μια καταδίκη που προκάλεσε βροχή επικρίσεων και νέων κυρώσεων από τη Δύση σε βάρος της Μόσχας.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι

Σε αυτή τη νέα δίκη, οι ερευνητές κατηγορούν τον αντιφρονούντα ότι καταχράστηκε πάνω από 4,7 εκατ. δολάρια σε δωρεές που δόθηκαν προς τις οργανώσεις τους, κατηγορίες που επισύρουν ανώτατη ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Ο Ναβάλνι κινδυνεύει επίσης με έως και έξι μήνες φυλάκισης για προσβολή δικαστηρίου κατά τη διάρκεια μιας εκ των ακροαματικών διαδικασιών του τον περασμένο χρόνο.

Τον Ιούνιο του 2021, οι βασικές οργανώσεις του αντιφρονούντος, κυρίως το Ταμείο του για την καταπολέμηση της διαφθοράς (FBK), χαρακτηρίστηκαν «εξτρεμιστικές» από τη δικαιοσύνη, μια απόφαση που οδήγησε στο κλείσιμό τους και σε διώξεις σε βάρος πολλών μελών τους.

Πηγή: newsbeast.gr