Αν πήραμε όλοι ένα μάθημα από την πανδημία του κορονοϊού, είναι ότι έχει αποδειχθεί απρόβλεπτη. Πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια, μια μετάλλαξη έχει φέρει τα πάνω – κάτω. Έχει ξανακλείσει οικονομίες και έχει ανατρέψει μέσα σε λίγα 24ωρα τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.

Η περίπτωση της Σαγκάης, πέρα από τις σκληρές εικόνες που είδε όλος ο πλανήτης με τις αρχές να αντιμετωπίζουν με βάναυσο τρόπο τους πολίτες προκειμένου να τους περιορίσουν, έσπειρε και πάλι τον σπόρο της αμφιβολίας για το κατά πόσο τα πράγματα είναι όπως φαίνονται.

Αν δηλαδή, οι σκληρές απαγορεύσεις έγιναν στο όνομα της πρόληψης για να μην εξαπλωθεί και πάλι ο κορονοϊός, ή αν αποφασίστηκαν γιατί έκανε την εμφάνισή της μια νέα μετάλλαξη ίσως πιο θανατηφόρα.

Έτσι, άρχισε η παραφιλολογία και στην χώρα μας με αποτέλεσμα να εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ στην οποία τονιζόταν ότι τα αυστηρά μέτρα της Σαγκάης οφείλονται στην στρατηγική της «μηδενικής διασποράς» στην Κίνα για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πάντως, τονίζεται ότι με βάση τα δεδομένα που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά.

Πόσο όμως μπορεί να βασιστεί κανείς στα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Κίνα; Άλλωστε και στο πρόσφατο παρελθόν αποδείχθηκε ότι τόσο η Κίνα, όσο και ο ΠΟΥ άργησαν αρχικά να ενημερώσουν και αυτό στοίχισε στην παγκόσμια κοινότητα εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

Το στοίχημα του Πάσχα

Εκκλησία το Πάσχα

Κι ενώ το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην Κίνα, οι οικονομίες των χωρών της Δύσης, ανάμεσά τους και της Ελλάδας, ανοίγουν ενόψει και του καλοκαιριού και οι περιορισμοί μπαίνουν στον πάγο. Οι ειδικοί δεν κρύβουν την αγωνία τους, ειδικά για τις μέρες του Πάσχα και ζητούν από όλους να «βάλουν πλάτη» για να κερδηθεί το στοίχημα μέχρι την Πρωτομαγιά που αίρονται όλοι οι περιορισμοί.

Θυμίζουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον 2 είναι πολύ μεταδοτική και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια κοινή γρίπη, γιατί μόνο κάτι τέτοιο δεν είναι.

Καλούν τους πολίτες να μην βγάλουν από την καθημερινότητά τους το self test αφού αποδείχθηκε σωτήριο σε κρίσιμες στιγμές της πανδημίας, όπως το άνοιγμα των σχολείων, και ζητούν από όσους έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουν στην 4η δόση να το πράξουν χωρίς δισταγμό.

Επίσης, να μην θεωρούν ότι μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς μάσκα στους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός.

Πηγή: newsbeast.gr