Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν λίγο πριν πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών, υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός της Γαλλίας, τότε θα δώσει την γαλλική υπηκοότητα στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Γάλλος πολιτικός και ηγέτης της συμμαχίας της αριστεράς Nupes σχολιάζοντας την υπόθεση του ιδρυτή του Wikileaks, είπε ότι «αν είμαι πρωθυπουργός τη Δευτέρα, ο κύριος Ασάνζ, πιστεύω πως έχει υποβάλει το αίτημα, θα πολιτογραφηθεί Γάλλος και θα ζητήσουμε να μεταφερθεί σε εμάς».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η συμμαχία Nupes, πουσυνενώνει σοσιαλιστές, κομμουνιστές, οικολόγους και το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα του Μελανσόν, την Ανυπόταχτη Γαλλία (LFI), συγκέντρωσε σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τον συνασπισμό Ensemble! («Μαζί!») του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος, διεκδικεί την πρωθυπουργία εφόσον εξασφαλίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη που θέλει να τον δικάσει για τη δημοσιοποίηση, από το 2010, τουλάχιστον 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Έπειτα από μακρά δικαστική διαμάχη, η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα το πράσινο φως στις 20 Απριλίου για την παράδοση του 50χρονου Αυστραλού στην αμερικανική δικαιοσύνη, αλλά η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ θα έπρεπε να υπογράψει την εντολή έκδοσης, πράγμα που έκανε σήμερα.

Πηγή: newsbeast.gr