Τα πρακτικά των επιτροπών που εισηγούνται στην κυβέρνηση μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, ζήτησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. Επίσης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, υπέβαλε και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.

Η αίτηση υποβλήθηκε στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και με αυτήν αιτείται να διαβιβαστούν στη Βουλή τα πρακτικά και οι εισηγήσεις της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, καθώς και τα πρακτικά και τις γνώμες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της COVID-19.

«Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι αποφάσεις του ίδιου και της κυβέρνησής του – και κατ’ επέκταση και η νομιμοποίησή τους – στηρίχθηκαν στα επιστημονικά δεδομένα και στη γνώμη των επιστημόνων. Η Κυβέρνηση άλλωστε στις σχετικές αποφάσεις της επικαλείται τις εισηγήσεις/γνώμες των αντίστοιχων επιτροπών. Οι συγκεκριμένες επιτροπές, λοιπόν, εισηγούνται στους αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς και τα κυβερνητικά όργανα για τη λήψη των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού, ενώ από τη νομιμοποίηση των αποφάσεων της Κυβέρνησης και τη διαφάνεια εξαρτάται η αποδοχή και μη αμφισβήτηση των μέτρων από πλευράς των πολιτών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Ωστόσο, δημιουργείται επικίνδυνη σύγχυση σχετικά με το ποια μέτρα αποδίδονται στην “Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες” και ποια στην “Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19”, ενώ και η εργαλειοποίηση των όσων εισηγείται ή δεν εισηγείται η κάθε Επιτροπή αποδεικνύεται καταστροφική».

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι εξαιρετικά κρίσιμο και απαραίτητο να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα όλα όσα αιτείται στον κ. Κικίλια ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, αναφέρεται σχετικά.

Πηγή: newsbeast.gr