Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την Παρασκευή ότι η εμφάνιση ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού – της μετάλλαξης Μποτσουάνα, όπως έγινε γνωστή αρχικά, ή, κατά τον ΠΟΥ, «Όμικρον» – πρέπει να ενθαρρύνει τον υπόλοιπο κόσμο να δώσει περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες.

«Οι πληροφορίες γι’ αυτή τη νέα παραλλαγή θα πρέπει να καταστήσουν πιο προφανές από ποτέ ότι αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει χωρίς εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η ανησυχία για την εν λόγω μετάλλαξη οδηγεί σε ταξιδιωτικά μέτρα και περιορισμούς παγκοσμίως, καθώς και «κραχ» στα χρηματιστήρια.

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει περισσότερα εμβόλια σε άλλες χώρες απ΄ότι όλες οι άλλες χώρες μαζί. Είναι η ώρα και οι άλλες χώρες να κάνουν όσα η Αμερική όσον αφορά την ταχύτητα και τη γενναιοδωρία», συνέχισε ο Μπάιντεν.

Ο ίδιος κάλεσε, μάλιστα, τις χώρες – μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, να συμφωνήσουν να παραιτηθούν από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής του κορονοϊού στη Νότια Αφρική.

«Αυτή η είδηση σήμερα επαναλαμβάνει τη σημασία να προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτό (στην παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας)», επισήμανε.

Πηγή: newsbeast.gr