Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού – επισήμως ονομάζεται B.1.1.529 αλλά έγινε γνωστή και ως «μετάλλαξη Μποτσουάνα» – σύμφωνα με αποψινή ανακοίνωση της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ.

Όπως αναφέρει ο επίσημος λογαριασμός της τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ, αρμόδια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες – μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την Ένωση από τη νότια Αφρική.

Ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων καλεί, ακόμα, τα μέλη να «υποβάλλουν σε τεστ και καραντίνα όλους τους επιβάτες που προσέρχονται» στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως το υπό την ονομασία B.1.1.529 στέλεχος του ιού, φαίνεται πως φέρει πολλαπλές μεταλλάξεις και είναι δυνητικά πολύ μεταδοτικό. Σε αυτό το στάδιο, οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων κατά της νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε αρχικά στην αφρικανική ήπειρο και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η B.1.1.529 ήδη απασχολεί έντονα διεθνείς υγειονομικές υπηρεσίες, όπως ο EMA, αλλά και εγχώριες. Στην Ελλάδα, μάλιστα, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, και αποφάσισε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για όσους ταξιδεύουν από εννιά χώρες της νότιας Αφρικής.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως το πρώτο κρούσμα με τη μετάλλαξη Μποτσουάνα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στο Βέλγιο.

Πηγή: newsbeast.gr